Ország-világ

2021.01.08. 23:16

Joe Biden megnevezte kormányzata összes tagját

Az első amerikai kabinet, amelyben ugyanannyi nő van, mint férfi.

Joe Biden leendő amerikai elnök péntekre befejezte kabinetje összes tagjának megnevezését és jelöltjei elfogadására sürgette a szenátust.

Biden „24 kiemelkedő nőnek és férfinak” kiáltotta ki kabinetjét a Wilmingtonban tartott eseményen. Szavai szerint kormányzata „történelmi”, „Amerikát tükröző”, és az első amerikai kabinet, amelyben ugyanannyi nő van, mint férfi.

„Azt várom és remélem, hogy a szenátus gyorsan és tisztességesen megerősíti jelöltjeimet” – mondta Biden.

A leendő elnöknek 12 napja van hátra beiktatásáig. A szenátus még nem tett semmilyen lépést a jelöltek jóváhagyására.

Mivel a héten a georgiai szenátori pótválasztáson mindkét helyet demokrata párti jelölt szerezte meg, így 50 helye lett a szenátusban, akárcsak a republikánusoknak. Szavazategyenlőség esetén azonban az alelnök, Kamala Harris voksa dönt, aki természetesen demokrata párti. Ezzel Biden lényegében uralhatja a testületet.

A kongresszus képviselőházában is többsége van a leendő elnöknek, bár nem túl nagy.

Ugyancsak pénteken Donald Trump távozó elnök csaknem 150 éves hagyománnyal szakítva, bejelentette, hogy nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. Trump jelenléte mindössze politikai hagyományt szolgált volna, jogi kihatása nincs. Legutóbb 1869-ben fordult elő hasonló távolmaradás elnöki beiktatási ünnepségről.

Biden üdvözölte, hogy Trump nem lesz ott a beiktatáson. Mint mondta, „ez egyike azon kevés dolgoknak”, amelyben egyetért Trumppal, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Mike Pence alelnök részt vesz a ceremónián.

Biden ellenséges hangvételének egyik és legfrissebb oka, hogy szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot azután, hogy az elnök gyújtó hangú beszédet mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában