velünk élő történelem

2021.01.19. 09:57

Online emlékeztek meg a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról

A múlttal való megbékélés fontos, de még fontosabb a jövőbe tekintés.

Online emlékezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a magyarországi németek elhurcolására a történtek 75. évfordulóján, kedden. Az esemény helyszíne eredetileg Bonyhád volt, de a koronavírus-járvány miatt a szervezők az online megemlékezés mellett döntöttek.

Englenderné Hock Ibolya, a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalon közzétett videóban azt mondta, hogy 2013 óta január 19-én a központi állami megemlékezést németek lakta településeken tartják, idén azonban a járványhelyzet miatt az eseményt későbbi időpontra tették.

Az elnök az önkormányzat és Ritter Imre nemzetiségi képviselő nevében ezért a videóval emlékezett a kitelepítésre.

Englenderné Hock Ibolya felidézte, hogy az első, mozdonyhoz csatlakoztatott marhavagonokban, oldalukon az „Isten veled, édes hazánk” felirattal, 1946. január 19-én „szállították az ismeretlenbe a megalázott, kisemmizett, házaiktól megfosztott embereket”.

Úgy fogalmazott: az évszázadokkal korábban választott hazájuk, amelyhez minden csalódásuk ellenére a végsőkig hűek maradtak, cserbenhagyta őket.

Az első vonatot továbbiak követték Nyugat felé, tízezreket pedig már 1944-től kezdődően a Szovjetunióba szállítottak kényszermunkára – tette hozzá.

Az elnök szerint az emlékezés mindig történelmi eseményekről szóló megemlékezést jelent, az utókor szemszögéből történő vizsgálatukat és értékelésüket, de „a mindennapok apró momentumaihoz ragaszkodásról is szól”.

A múlttal való megbékélés fontos, de még fontosabb a jövőbe tekintés – hangsúlyozta.

Mint mondta, őt úgy nevelték, számára egyértelmű, hogy német, de a gyermekeinek és unokáinak ez már nem annyira természetes.

Már nem lehet olyan generációról beszélni, amely a magyarországi német identitását a születésekor kapta, sokkal inkább az identitás tudatos vállalásáról van szó. Azt pedig ki kell bontakoztatni, és ebben támogatni kell a családokat – vélekedett, hozzáfűzve: ez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a német nemzetiséget képviselő testületek, intézmények, civil szervezetek legfontosabb küldetése.

Az országos német önkormányzat stratégiájának mottója is – „Magyarországi német vagy. Vállald!” – a népcsoport iránti tudatos elköteleződésre szeretné felhívni a figyelmet, amely a népszámlálás évében még hangsúlyosabbá válik – mondta Englenderné Hock Ibolya.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává; 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német nemzetiségűeket szállító első vonatszerelvény.

A győztes nagyhatalmak a második világháborút lezáró potsdami konferencián abban állapodtak meg, hogy a Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon maradt német lakosságot „szervezett és humánus módon” legalább részben át kell telepíteni Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában