műkincs-visszaszolgáltatás

2021.02.04. 14:27

Az örökösök kapják meg a nácik által elkobzott festményt

Heckel 1913-ban készült Geschwister (Testvérek) című festménye jelenleg a karlsruhei Állami Műcsarnok állományában van.

Vissza kell adni legutolsó zsidó tulajdonosa örököseinek Erich Heckel (1883-1970) expresszionista festő alkotását Baden-Württemberg tartomány nácik által elkobzott műkincsekkel foglalkozó bizottsága szerint – írja a Magyar Nemzet.

A szövetségi, országos és helyi csúcsszervezetek által létrehozott testület egyhangúlag hozta meg a döntést.

Heckel 1913-ban készült Geschwister (Testvérek) című festménye jelenleg a karlsruhei Állami Műcsarnok állományában van.

A bizottság szerint 1934-ig Max Fischer történész tulajdona volt, akit azonban zsidó származása miatt üldöztek. 1935-ben elhagyta Németországot, egy évvel később az Egyesült Államokba emigrált. Az olajfestmény visszakerült Heckelhez, 1944-ben berlini lakóházának pincéjében volt, ő maga 1967-ben adományozta a karlsruhei intézménynek.

– Nem lehetett meghatározni, hogyan és milyen körülmények között volt 1934 januárja és 1944 januárja között Erich Heckelnél a kép és hogy szerzett-e rá tulajdonjogot

– közölte az elvesztett kulturális javakkal foglalkozó magdeburgi német központhoz tartozó bizottság.

Nagy valószínűséggel a náci üldöztetés miatti vagyonelkobzásból származik a kép, ezért döntöttek úgy, hogy Max Fischer örököseit illeti a mű. Az örökösök bejelentették, hogy a festményt a Virginiai Képzőművészeti Múzeumnak adományozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában