Ország-világ

2021.02.13. 14:56

Elmagyarázza a víruskutató, miért fertőzőbb a brit variáns

A szakember valószínűnek tartja, hogy a 70 százalékkal fertőzőbb brit variáns állhat az utóbbi napok kedvezőtlenebb vírusadatai mögött.

Medical healthcare technologist holding COVID-19 swab collection kit, wearing white PPE protective suit mask gloves, test tube for taking OP NP patient specimen sample,PCR DNA testing protocol process

Forrás: Shutterstock

Fotó: Cryptographer

A koronavírus brit mutációja könnyebben képes az emberi sejtekhez kapcsolódni és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, tehát több kórokozó ürül, ezért fertőzőbb – mondta Rusvai Miklós víruskutató szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A víruskutató elmondta, az új variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint az a változat, ami eddig jelen volt.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy súlyosabb tüneteket okozna – tette hozzá.

A kutató valószínűnek tartotta, hogy a brit variáns állhat az utóbbi napok kedvezőtlenebb vírusadatai mögött.

Kitért arra is, a brazil és a dél-afrikai mutációkról szintén elmondható, hogy valamivel jobban terjednek, mint az eredeti változat; ezeknél azonban nagyobb változás ment végbe az úgynevezett tüskefehérjén is, ezért ellenük nem olyan hatékonyak a jelenleg forgalomban lévő oltások.

Tehát – fűzte hozzá – 5-10 százalékot le kell vonni a vakcinák eredeti variánssal szemben tapasztalt hatékonyságából.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, a vakcinák nem a megfertőződést akadályozzák meg, hanem azt, hogy a betegség súlyossá váljon, illetve, hogy a páciens belehaljon a fertőzésbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában