Ország-világ

2021.02.14. 18:00

Fokozatos enyhülés várható a jövő héten

A hét második felében egyre többfelé mérhetnek majd plusz 10 fok közeli értékeket.

A hét elején még mínuszok lesznek jellemzőek, de fokozatosan mérséklődik a hideg. A hét második felében egyre többfelé mérhetnek majd plusz 10 fok közeli értékeket – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn többnyire derült vagy gyengén felhős, napos időre lehet számítani, de keleten délutánig egy-egy hózápor is lehet. A légmozgás több helyen élénk, néhol időnként erős lesz. A leghidegebb órákban mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, derült, szélvédett területeken akár mínusz 20 fokig is lehűlhet a levegő.

Az extrém hideg veszélye miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Napközben mínusz 3 és plusz 4 fok között lesznek a csúcsértékek.

Kedden a legtöbb napsütés az ország keleti felében várható, nyugaton inkább az erősen felhős ég lesz a jellemző. Nagyjából délig fordulhat elő csapadék, főleg a Dunántúlon: elszórt jelleggel hószállingózás, gyenge havazás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas tájakon mínusz 17 fokig is lehűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 2 és plusz 5 fok között alakulnak.

Szerdán napközben elszórt jelleggel várható csapadék: többnyire gyenge eső, de reggel északon átmeneti ónos eső, északkeleten pedig hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. Hajnalban általában mínusz 8 és mínusz 1, a kezdetben derült, havas részeken viszont mínusz 15 és mínusz 9 fok között lesz a hőmérséklet. Kora délután többnyire plusz 4-9 fokig melegszik fel a levegő, de az Északi-középhegységben csupán 0 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek.

Csütörtökön túlnyomóan napos idő lesz, de az északkeleti határ közelében lehetnek átmenetileg erősen felhős területek és arrafelé gyenge eső előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok, míg a derült, havas helyeken mínusz 10 és mínusz 6 fok között valószínű. Kora délután többnyire plusz 5-10 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Északi-középhegységben ugyanakkor csak plusz 2-4 fok várható.

Pénteken erősen megnövekszik a felhőzet, napsütés főleg a Tiszántúlon lehet. Elszórt jelleggel fordulhat elő csapadék: északkeleten vegyes halmazállapot, másutt inkább az eső lesz a jellemző. A minimumok nyugaton mínusz 4 és plusz 1, keleten általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között alakulnak, de a derült, szélvédett, havas tájakon mínusz 15 fok is lehet. Kora délután 0 és plusz 8 fok közötti értékek várhatók.

Szombaton csak csekély eséllyel fordulhat elő jelentéktelen csapadék. Hajnalban mínusz 7 és plusz 2, napközben plusz 2 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap többórás napsütés valószínű csapadék nélkül. A hőmérséklet hajnalban mínusz 5 és plusz 1, napközben plusz 4 és 10 fok között lesz – olvasható az előrejelzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában