Ország-világ

2021.02.15. 11:10

Müller Cecília: 550 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik kedden Magyarországra (videó)

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő – ismertette az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője felelevenítette, hogy az első oltást decemberben adták be Magyarországon. Elmondta, hogy a lakosság 4,7 százaléka kapott eddig oltást itthon – írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Arra nincs mód, hogy az oltópontokon választani lehessen a vakcinák közül. Ugyanakkor az oltás önkéntes, és aki szeretne oltást kapni, eldöntheti, hogy az adott oltóanyagot elfogadja-e vagy sem – emelte ki, hozzátéve, hogy a polgárok előre tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen vakcinával oltanak az oltópontokon.

Aki regisztrált, de nem kéri azt a vakcinát, vagy nem jó az időpont, továbbra is bent marad a regisztrációs rendszerben.

Ismertette, hogy az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. Negyedik körben, múlt héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

György István elmondta azt is, hogy mindig a háziorvos dönt arról, hogy valaki megkaphatja-e az oltást vagy sem.

Az országos oltási munkacsoport vezetője a 60 év alatti krónikus betegek oltása kapcsán cáfolta azt az álhírt, hogy nem oltják be az 50-70 év közötti korosztályt.

Ennek oka, hogy AstraZenecával a 18 és 60 év közötti csoportot oltják be. Nem borult be az oltási terv, mint ahogy azt több sajtótermék sugallta – emelte ki.

Folytatják a héten a regisztrált legidősebb oltását Pfizer/BioNTech és Szputnyik V vakcinákkal. A keddi Pfizer szállítmánnyal folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása is – tette hozzá.

A 20 ezer orosz vakcinából nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki városok oltópontjai is kapnak – húzta alá. Az AstaZenecával folytatódik a 60 év alatti krónikus beteg oltása – ismertette.

Az e heti elosztásnál arra törekszünk, hogy elsősorban a háziorvosok kapjanak belőle

– fejtette ki. A háziorvosok szabad kezet kapnak abban, hogy a krónikus betegek közül melyiket oltja be.

Folytatódik az idősotthonokban is az oltás. A következő héten 60 ezer idős ember, 23 ezer 60 év alatti krónikus beteg, több mint 50 ezer idősotthonban lakó kaphatja meg az oltást. A második körös oltást 70 ezer gondozott és dolgozó kaphatja meg.

Magyarországon az eddigi legtöbb oltás történhet meg a héten – jelentette. A héten újabb orosz vakcina érkezhet, és megérkezik a kínai vakcina is.

Továbbra is türelmet kérünk azoktól, akik szeretnék beoltatni magukat, de még nem kerültek sorra

– szögezte le.

Az oltások oltópontokon történnek: 102 kórházat, 120 szakrendelőt, 5400 háziorvosi rendelőt vontak be. Összesen több mint 7000 ezer oltópont is kijelölhető a tömeges oltás szakaszában, ezzel egy hétvége alatt több mint 1 millió embert tudnak beoltani – fűzte hozzá. Mindez azt jelenti, hogy

a tömeges oltás időszakában egy hét alatt több mint 1,5 millió – 2 millió embert tudnak beoltani.

Készen állunk a feladatra – jelentette ki György István. Kijelentette, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kifejezetten akadályozza a vakcinációt azzal, hogy arra buzdítják támogatóiakat, hogy csak bizonyos vakcinákkal oltsák be magukat. György István felelősségteljes magatartásra kérte a baloldali pártokat. Szerinte az összes Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos.

Gyurcsány Ferenc és a baloldali pártok veszélyeztetik a magyar emberek életét a hozzáállásukkal – jelentette ki az országos oltási munkacsoport vezetője, utalva a DK hétvégi akciójára.

Emelkedett a hétvégi rendőri intézkedések száma

Nagymértékben emelkedett a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos hétvégi rendőri intézkedések száma – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint

a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 377 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, közülük 303-an a tízezer lakosnál nagyobb településeken szegték meg a szabályt, öten tömegközlekedési eszközökön vagy megállókban, 69-en üzletekben, bevásárlóközpontokban.

Hozzátette: a hétvégén jóval több emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási tilalom megszegése miatt, mint korábban. A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt 1511 emberrel szemben intézkedtek, közülük 15-en a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt nem tartották be. A jogszabály hatálybalépése óta 38 344-en szegték meg a szabályt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szórakozóhelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Az alezredes tájékoztatása szerint

a hétvégén a vendéglátóhelyen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 15 emberrel szemben intézkedtek.

Elmondta azt is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei állampolgári bejelentére ellenőriztek egy IX. kerületi, Ferenc körúti helyiséget, amely korábban vendéglátóhely volt. A helyiségben 25-en voltak, ellenük a védelmi intézkedések megszegése miatt szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Mivel a helyiség jelenleg Airbnb-rendszerben üzemel, a tulajdonossal szemben közigazgatási hatósági eljárást indítottak.

A főváros VII. kerületében, az Akácfa utcában állampolgári bejelentésre ellenőriztek egy épületet a rendőrök, ahol három lakásban is házibulit tartottak, összesen 54 résztvevővel.

Az I. kerületben, a Hunyadi utcában ugyancsak állampolgári bejelentés alapján intézkedtek egy házibuli 13 résztvevőjével szemben.

Elmondta azt is, hogy Ózdon a rendőrök egy vendéglátóhelyet találtak nyitva, ahol négy ember szeszesitalt fogyasztott. A vendéglátóhelyet hat hónapra bezárták, a szabálysértőkkel szemben intézkedtek.

A hétvégén a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 222-szer intézkedtek a rendőrök, ezzel a tranzitszabályok megszegőinek száma 11 850-re emelkedett.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a hétvégén 6498 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 20 718-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 2135-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 27 997 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél a hétvégén.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta:

a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói több internetes weboldalt, közösségi fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlenek koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak értékesíteni, ennek során megtévesztő információkat tesznek közzé, például, hogy a termék szigorúan bevizsgálták, természetes hatóanyagokat tartalmaz, vagy hogy hatékonyan leküzdi a betegséget, annak szövődményeit.

Hozzátette: a rendőrség megvizsgálta ezeket az oldalakat és megállapították, hogy a „csodaszerekről” nincs semmilyen ellenőrizhető adat, a hivatkozott szakemberek nem léteznek, a tudományos kutatásokat semmi nem támasztotta alá. A rendőrök bűncselekmény megállapítása esetén büntetőeljárást indítanak.

„A koronavírust leküzdő bármiféle csodaszer nem létezik, a védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá”

– jelentette ki.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy

változtak a Magyarországról Romániába történő utazás feltételei, az intézkedések hétfő 0 órától léptek hatályba.

Ennek értelmében a Romániába személyforgalomban belépő magyar állampolgárok hatósági házi karanténba kerülnek. A karanténkötelezettség nem vonatkozik arra, aki 24 órán belül elhagyja Romániát, akinek a tartózkodása nem haladja meg a 72 órát és rendelkezik a beutazást megelőzően 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel. A karanténkötelezettség arra sem vonatkozik, aki igazolni tudja, hogy az elmúlt 90 napban átesett a fertőzésen és a fertőzés kimutatása és a Romániába beutazás között legkevesebb 14 nap telt el. Azok is mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik igazolják, hogy beutazásuk előtt legalább 10 nappal megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

Változtak a Szlovéniába beutazás feltételei is:

a Szlovéniába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok hatósági házi karanténba kerülnek. A karanténkötelezettség nem vonatkozik – a korábban már említetteken kívül – arra, aki ingázik és rendelkezik 7 napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel, és a beutazása nem haladja meg a 14 óra időtartamot. Az is mentesül a karantán alól, aki megkapta a két koronavírus-elleni oltást és a Pfizer-BioNTech vakcinájának beadása óta eltelt 7 nap, a Moderna beadása óta 14 nap, az Astra-Zeneca beadása után pedig 21 nap.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy

a szlovén hatóságok az ország területén ellenőrzik a beutazási feltételeket, ezért a rendőrség azt kéri, az emberek a szabályok betartásával utazzanak.

Országos tiszti főorvos: 550 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik kedden Magyarországra

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő – ismertette az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta,

ezen a héten további 50 ezer ember oltására alkalmas orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint 102 960 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, utóbbit 51 480 ember kaphatja majd meg.

„Nagyon fontos mindannyiunk számára a hatásosság és a biztonságosság, ezt a két fő szempontot követjük minden újabb vakcina bevezetésekor” – hangsúlyozta.

A kínai vakcináról szólva a tiszti főorvos közölte:

ez a védőoltás egy régi, bevált és ismert technológia, tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktivált formában, így betegséget nem tud okozni, ugyanakkor kiváltja a teljes immunreakciót.

Müller Cecília ismertette: a vakcina megérkezése után a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdi az úgynevezett felszabadító vizsgálatot, amit minden gyártási tétel esetében elvégeznek, ez után tudják az orvosok rendelkezésére bocsátani a vakcinát.

Hozzátette:

a kínai oltást azért is várják, mert sokkal egyszerűbben kezelhető, mint más hasonló vakcinák, átlagos hűtőszekrényben, 2-8 fokos hőmérsékleten, hosszú ideig tárolható.

Megjegyezte: a kedden érkező vakcina ráadásul – ismereteik szerint – egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelésben fog érkezni, ezért a beadása is rendkívül egyszerű lesz.

A tiszti főorvos szólt arról is: a jelenleg forgalomban lévő vakcinák mindegyike biztonságos és hatásos. Kizárólag akkor kell gondolkodnia az oltó orvosnak, hogy melyik vakcinát válassza, ha valamilyen egészségügyi ok miatt „különös méltánylást” érdemel egy beteg.

„Ebben az esetben az oltó orvos jelzi az igényét, és ezt is meg fogjuk oldani”

– fogalmazott.

Hozzátette: a vakcinagyártók folyamatosan figyelik a beoltottakat, ez azért is fontos, hogy megtudják, mennyi ideig ad védettséget egy-egy oltás, illetve újabb és újabb csoportokon, például várandós nőkön, illetve gyermekeken is tesztelik az oltóanyagokat.

Müller Cecília elmondta azt is:

a világszerte romló járványügyi adatok rávilágítanak, hogy továbbra is heroikus küzdelem zajlik a világban a koronavírus-járvány megfékezésére. Ezt teszi Magyarország is.

A járványügyi adatokat ismertetve közölte, majdnem kéthónapos folyamatos csökkenést követően az elmúlt két hétben ismét nőtt az áldozatok és a fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek száma az elmúlt héten 23 százalékkal emelkedett. Az elmúlt napon 1337 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 46 beteg. A kórházban ápoltak száma 3 883, közülük 314 beteg szorul lélegeztetőgépre.

Mint mondta, az adatok alapján valószínű, hogy többféle mutáns vírus is terjedni kezdett a világban.

A brit mutánst Magyarországon 69 esetben azonosították, és további 35 esetet vizsgálnak az NNK laboratóriumában.

Megjegyezte: bizonyos, hogy a brit mutánsnak elkezdődött a közösségi terjedése.

A szakirodalom már 7-8 mutációt ismer, amelyek felismerése járványügyi szempontból rendkívül fontos, hiszen befolyásolhatják a vakcinák hatásosságát.

Újságírói kérdésre közölte azt is:

a kínai vakcina a hasonló oltásoknál egyszerűbb kezelhetősége miatt kifejezetten alkalmas arra, hogy háziorvosi körzetekben oltsanak vele.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában