Járvány

2021.02.19. 11:33

Még mindig lassan érkeznek a vakcinák Afrikába

A kontinensen a járvány azonosított halálos áldozatainak a száma meghaladta a százezret.

Afrikába továbbra is nagyon lassan érkeznek a koronavírus elleni vakcinaszállítmányok, jóllehet a kontinensen a járvány azonosított halálos áldozatainak a száma meghaladta a százezret – figyelmeztetett pénteken az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Africa CDC) igazgatója.

John Nkengasong fájdalmas mérföldkőnek nevezte a halálozási adatot, és kiemelte, hogy hogy míg a vakcinaszállítmányok késnek, az oltási kampányok elé máris nehézségeket gördít a vírus új, dél-afrikai variánsa. Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy ha elegendő dózis áll rendelkezésre, 2021 végéig a kontinens népességének 35-40 százalékát be tudják oltani, 2022 végére pedig akár a 60 százalékát is.

Az 1,2 milliárd lakosú kontinens 54 országát eddig viszonylag megkímélte a járvány; a most elért százezres halálozási küszöböt Európa már áprilisban meghaladta.

Jóllehet a Covid-19 regisztrált halálos áldozatainak a száma az elmúlt egy hónapban 40 százalékkal nőtt, Nkengasong azt is elmondta, hogy a legtöbb afrikai államnak nincs kapacitása nyomon követni a halálozási statisztikákat. A legkirívóbb példa a mintegy 60 milliós Tanzánia, ahol áprilisban felhagytak a járvány halálos áldozatainak regisztrálásával, John Magufuli tanzániai elnök pedig bejelentette, hogy legyőzték a koronavírust. Az etiópiai Tigré tartományból sem érkeznek járványügyi hírek a térségben novemberben kirobbant fegyveres konfliktus óta.

Matshidiso Moeti, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális igazgatója aggodalmát fejezte ki a kontinens egészségügyi ellátórendszerei miatt, amelyek – fogalmazott – az összeomlás szélére kerültek. Nkengasong csütörtökön szintén arra figyelmeztetett, hogy sok fertőzött azért hal bele a betegségbe, mert alapvető egészségügyi kellékek hiányoznak, például orvosi oxigén.

Afrikában az első koronavírusos fertőzést tavaly február 14-én regisztrálták Egyiptomban. A járvány leginkább Dél-Afrikát sújtja, de Nkengasong szerint már 21 afrikai ország halálozási adatai előzték le a globális átlagot, köztük Szudáné, Malié és Libériáé.

Salim Abdool Karim, a dél-afrikai kormány járványügyi csapatának egyik munkatársa a második hullám magasabb esetszámai miatt egyrészt a vírus dél-afrikai mutánsát, másrészt a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok be nem tartását okolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában