Terrorizmus

2021.02.17. 10:38

Merényletekre készülő iszlamista terroristákat fogtak el Oroszországban

Észak-kaukázusi merényletek végrehajtására készülő 19 iszlamista terroristát fogott el az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerdai közleménye szerint a Karacsáj- és Cserkeszföldön, a Krímben, Krasznodári területen és Rosztov megyében őrizetbe vett személyek az at-Takfír val-Hidzsra elnevezésű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai.

Házi készítésű, roncsoló elemekkel megtöltött robbanószerkezeteket, fegyvert, lőszert és „szélsőséges” irodalmat foglaltak le náluk.

A gyanúsítottak ellen szélsőséges csoport szerevezése és benne való részvétel címén indult eljárás. Korábbi híradások szerint a „hitehagyottak” és a „hitetlenek” ellen harcoló at-Takfír val-Hidzsra az al-Kaida terrorszervezethez kötődik. Célja az, hogy az Észak-Kaukázusban a saríára (az iszlám jogra) támaszkodó államot hozzon létre.

A távol-keleti Habarovszkban szerdán tízévi szabadságvesztésre ítéltek egy közép-ázsiai férfit, aki a vád szerint tavaly nyáron terrortámadást szándékozott elkövetni egy tüntetésen, amelynek részvevői Szergej Furgal, a népszerű korábbi kormányzó letartóztatása ellen tiltakoztak. Sz. Razikov, akinek állampolgárságát a közlemény nem konkretizálta, a Katiba Tauhid va-l-Dzsihád elnevezésű terrorszervezet tagja. Az ítélet szerint Molotov-koktélos palackokkal hajtotta volna végre a támadást. A férfi emellett rész vállalt szervezetének finanszírozásában.

A nacionalista Liberális Demokrata Párthoz tartozó Furgalt tavaly júliusban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy másfél évtizeddel korábban megszervezte két üzletember meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. Furgal, aki a 2018-as kormányzóválasztáson a szavazatok 70 százalékával győzte le a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét, tagadja, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

Hívei szerint Furgal politikai támadás áldozata. Szabadon bocsátása érdekében a 600 ezres városban több hónapon át minden hét végén tüntetések voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában