a hideg miatt

2021.02.12. 19:20

Nem várható további jelentős áradás a Tisza felső szakaszán

A lehűlés miatt megszűnt a felszíni lefolyás, így nem várható további jelentős áradás a Felső-Tiszán – tették közzé pénteken a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) honlapján.

A weboldalra feltöltött vízkárelhárítási tájékoztató szerint

a Tisza kárpátaljai szakasza apad, az árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik, lejjebb tovább árad a folyó.

A vízszintek az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint tartományában vannak, de megközelítik a másodfokú szinteket.

A Szamos a korábbi kisebb apadás után újra gyengén árad, a Túron a jelenlegi másodfokú készültség növelését is elrendelhetik, a Kraszna tetőzését pedig szombaton, a másodfokú készültségi szint közelében várják. A sok csapadék miatt a Lónyay-főcsatornán is áradás tapasztalható, ott már csütörtökön elrendelték az elsőfokú készültséget.

A tájékoztató szerint szünetel a kommunális hulladék kiemelése a Tiszából, mert a vásárosnaményi vízkárelhárítási kárhely tározóterét teljesen elöntötte a folyó.

Az igazgatóság működési területén 12 470 hektár van belvíz alatt, a tizenkét belvízvédelmi szakasz közül egynél elsőfokú, hatnál pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség. Méhteleken egyes ingatlanok melléképületeit belvíz veszélyezteti, a Fetivizig ötszáz homokzsákkal segítette az önkormányzat védekezési munkáját.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, folytatódni fog az árhullámok levonulása – olvasható a tájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában