Ország-világ

2021.02.02. 12:44

Szijjártó: megérkezett az orosz vakcina az országba (videó)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tette közzé az első szállítmány orosz vakcina érkezését.

Szijjártó Péter a videóban emlékeztetett: a kormány Moszkvában megállapodott arról, hogy egymillió ember oltásához elég, kétmillió ampulla orosz oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.

Az első, negyvenezer ampullát tartalmazó szállítmány a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerül, ahol a szakemberek elvégzik a még szükséges teszteket. A magyar emberek ezután kaphatják meg a vakcinákat az oltási terv szerint – ismertette.

Hozzátette: minél előbb kapják meg a veszélyeztetett csoportok az oltást, annál előbb lehet feloldani a korlátozó intézkedéseket.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy „a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott”, ami európai emberek életét és az európai gazdaság mielőbbi újraindítását teszi kockára, ezért a kormány új beszerzési források után nézett.

Ebben Magyarország volt az első, de valószínűleg nem marad az egyetlen az Európai Unióban, hiszen a nyilatkozatok alapján már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát – vélekedett a miniszter.

A hűtőkamionban érkező vakcinát rendőri biztosítással szállították a Nemzeti Népegészségügyi Központba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában