Ország-világ

2021.02.17. 07:42

Újabb elbocsátási hullám indult az FKF-nél

Korábbi ígérete ellenére ismét sorban küldi el dolgozóit a Fővárosi Közterület-fenntartó, amelynek működését belső káosz veszélyezteti.

Bár az FKF a Magyar Nemzet kérdésére többször is tagadta, hogy az idén folytatódnának a tavaly november végén megkezdett elbocsátások, a lap első kézből értesült arról, hogy az elmúlt napokban is számos dolgozót küldtek el, és az átszervezéssel párhuzamosan tovább zajlanak a kirúgások.

Nem egészen három hónap alatt több tucat munkatársat bocsáthattak el, március végéig ez a szám pedig könnyen megduplázódhat.

Korábban a Magyar Nemzet megírta, hogy az elbocsátásokkal kapcsolatos tervekről nemcsak hogy tudott a Karácsony Gergely vezette főváros, hanem egy belső levél tanúsága szerint egyenesen utasították az FKF vezetését, hogy a felmondásoknál ügyeljenek arra, hogy az elküldöttek száma ne érje el a csoportos létszámleépítés limitjét.

Az FKF egy belső levélben tájékoztatta is a dolgozókat az elbocsátásokról. A Szalmásy Miklós vezérigazgató és Király András, a szakszervezeti bizottság elnöke által jegyzett dokumentumban egyúttal próbálták megnyugtatni a munkatársakat, hogy lehetőség szerint mindenkinek felajánlanak másik munkakört a Budapesti Városüzemeltetési Holding alá tartozó cégek valamelyikénél. Az egyik kirúgott dolgozó esetében ez bizonyosan nem történt meg, továbbá a cég belső viszonyait jól ismerő forrásunk szerint egyes elbocsátott munkatársaknak szándékosan olyan feladatkört ajánlanak, amelyet bizonyosan nem vállalnának el.

Figyelemre méltó: az FKF a lap kérdésére nem volt hajlandó elárulni, hogy az elmúlt csaknem három hónapban hány munkatársat küldtek el, sem pedig azt, hogy év eleje óta hány dolgozónak mondtak fel.

Ráadásul bár a tartályellátó csoporttól azzal az indoklással küldték el az egyik dolgozót, hogy „nincs elég munka”, a Magyar Nemzet megtudta, hogy ez csak azért van így, mert gyakorlatilag leállt az FKF ügyfélszolgálata, és több ezer kiszállítandó tartály hónapok óta áll raktáron. Egy, a lap birtokába jutott dokumentum szerint ugyanis az óbudai lakásfenntartó szövetkezet december 1-jei szerződéskezdő dátummal rendelt még október végén plusz szelektív gyűjtőtartályokat az FKF-től, amelyeket tehát addig kellett volna kiszállítani, ám az ügyfél megrendelése január végégig az ügyintéző fiókjában feldolgozatlanul porosodott, és csak két hónapos késéssel, február elején érkezett meg a tartályszállítókhoz, akik hatvan nap csúszással vitték ki azokat. Hasonlóan járhatott több másik ügyfél is, mivel forrásaink szerint számos hasonló eset van, s több ezer e-mailes ügyfélmegkeresés áll feldolgozatlanul.

Ennek az az oka, hogy még az elbocsátások előtt számos ügyfélszolgálatos kolléga magától állt fel, hagyta ott a FKF-et, s amellett, hogy a vállalat nem vett fel elég embert a távozók pótlására, az új dolgozók betanítása sem volt zökkenőmentes. A lap forrásainak elmondása szerint a feldolgozott igénylések száma annyira alacsony, hogy a vállalat még azt a hét-nyolc teherautót is kihasználatlanul járatja Budapest-szerte, amelyek mindössze 10-12 címre tudnak kimenni, s legkésőbb reggel 9-re vagy fél 10-re a járművek már ismét a depóban állnak dolguk végeztével.

Gyakorlatilag csak a telefonon tett bejelentések jutnak el az adminig – egy-két napon belül –, ráadásul csak azokban az esetekben várhat segítséget az ügyfél, amelyek nem járnak szerződésmódosítással, például ha eltörik egy kuka. Tehát minden egyéb, szerződésmódosítást igénylő ügyben hónapokat kell várniuk az ügyfeleknek.

Úgy tudni, a vállalat arra kérte a klienseket, hogy a kukák kihelyezéséig (amelynek ideje még nem ismert) zsákokban – amelyeknek az űrtartalma nem haladja meg a tartályokét – tegyék ki a szemetet. Kérdés, hogy mikor állnak neki a megrendeléseket és egyéb bejelentéseket rögzítő e-mail-halmaz feldolgozásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában