Ország-világ

2021.02.05. 21:10

Von der Leyen: a briteknél azért gyorsabb a vakcinabeszerzés, mert kiléptek az EU-ból

Pár hete egy HVG-s újságíró még tévedésnek titulálta Orbán Viktor hasonló véleményét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2020. december 21-én Brüsszelben bejelenti, hogy a bizottság engedélyezte a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását. A Pfizer/Biontech vakcina tömeges alkalmazása december 27-én kezdõdhet az Európai Unió tagállamaiban.

Forrás: MTI/EPA/Pool

Fotó: Johanna Geron

A koronavírus vakcinák beszerzésének összehasonlítása közben az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy a britek azért jutottak könnyebben több oltóanyaghoz, mert kiléptek az EU-ból – írta meg a The Telegraph. „Az Egyesült Királyság a koronavírus vakcinák tekintetében egy motorcsónak, míg az Európai Unió egy tartályhajó” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen elismerte az oltások bevezetése során tapasztalt hibákat, beleértve azt is, hogy nem fektettek kellő mértékben a termelési kapacitás növelésébe. Azt is elismerte, hogy a bizottság „alulbecsülte a nehézségeket”, amelyekkel szembe kell néznie, és előre figyelmeztetnie kellett volna a nyilvánosságot a várható „hullámvölgyekről”. Ugyanakkor egy interjúban megvédte Brüsszelt a közelmúltbeli kritikáktól, miszerint túl lassan ment a szerződések megkötése.

Emlékezetes, hogy a közelmúltban a HVG még beleszállt a magyar miniszterelnökbe, aki pont ugyanazt az érvet hozta fel a britek korai vakcinához jutása mellett, mint most az Európai Bizottság elnöke – írja cikkében a Mandiner. Tavaly év végén a HVG publicistája, Serdült Viktória már a cikk címében is a magyar miniszterelnöknek üzent, azt állítva, hogy téved: „Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból”.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában