tragédia

2021.03.29. 16:09

Afganisztánban várandós nők haltak meg támadásokban

Afganisztánban továbbra is háború dúl, dacára az afgán kormány és az ellene háborút folytató tálibok közötti béketárgyalásoknak.

Két várandós nő vesztette életét két különböző támadásban Afganisztánban, számos ember és emberi jogi aktivista fejezte ki hétfőn ezzel kapcsolatban iszonyatát és felháborodását a közösségi médiában.

A dél-afganisztáni Kandahár tartományban fegyveresek támadtak meg szombat éjszaka egy rendőrt, aki autójával éppen kórházba szállította feleségét, hogy világra hozza gyereküket – mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek. A rendőr megsebesült, felesége azonban életét vesztette, az orvosoknak mindazonáltal császármetszéssel sikerült világra hozniuk az újszülöttet – közölte egy kórházi forrás.

„Afganisztán az egyetlen ország, ahol a világra jövő csecsemőket lövedékekkel üdvözlik” – írta a Twitteren Szamíra Hamídi emberi jogi aktivista.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartományban egy várandós nő és meg nem született gyermeke vesztette életét, további négy gyerek megsebesült egy magánházban bekövetkezett robbanásban – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a dpa-nak. A kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok szerint a kormányerők aknagránátokkal lőtték a polgári házakat, kormánytisztviselők szerint azonban a robbanás egy lázadó által elrejtett robbanószerek miatt következett be.

Afganisztánban továbbra is háború dúl, dacára az afgán kormány és az ellene háborút folytató tálibok közötti béketárgyalásoknak. A dél-ázsiai országban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is hajt végre fegyveres támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában