Szíria

2021.03.11. 19:13

Az ENSZ felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vizsgálják a ki több tízezer eltűnt ügyét

Egyben sürgette a feleket, hogy vessenek véget az önkényes őrizetbe vételeknek és elhurcolásoknak.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön felszólította a szíriai konfliktus szereplőit és külföldi szövetségeseiket, hogy vizsgálják ki a 2011 óta tartó polgárháborúban eltűnt több tízezer ember ügyét.

Bachelet egyben sürgette a feleket, hogy vessenek véget az önkényes őrizetbe vételeknek és elhurcolásoknak.

A főbiztos szerint a hozzátartozók számára folyamatos traumát jelent, hogy nincsen tudomásuk az eltűntekről. Mint mondta, ez sérti az emberi jogokat. Ezért felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy tegye közzé az eltűntek neveit és tartózkodási helyét.

Emellett sürgette, hogy az elhurcolt, de időközben elhunyt emberek földi maradványait pedig ki kell adni a családjaiknak.

Március 15-én lesz tizedik évfordulója az Aszad elleni felkelés kitörésének.

Szíria 2011 óta konfliktus dúlta ország. A békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött válság véres polgárháborúvá fajult, amelyben Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt, Törökország pedig a határai mentén aktív – mérsékeltnek mondott – ellenzéki milíciákat támogatja.

Jelenleg a damaszkuszi kormány Szíria területének nagy részét ellenőrzi, az ország egyes területei azonban a rezsim ellenzékének kezén vannak, a török határ melletti övezetben pedig a török hadsereg és annak szíriai szövetségesei alakítottak ki biztonsági zónát.

A harcok miatt több mint 387 ezren vesztették életüket és milliók voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, több mint ötmillióan közülük külföldön kerestek menedéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában