Ország-világ

2021.03.21. 08:08

Nem újdonság a baloldalon a sajtómunkások fenyegetése

Immár világossá vált: ha a jobboldali újságírók ellehetetlenítéséről van szó, az új európai demokráciát hirdető Momentum Mozgalom vezetője a radikális elképzelésektől sem riadna vissza. Az elmúlt években viszont az újságírók és sajtóorgánumok vegzálásában Fekete-Győr András mellett a szivárványkoalíció további két tagja, Jakab Péter, valamint Szabó Tímea is jelesre vizsgázott.

Botrányos viselkedésük viszont – akárcsak a Momentum elnökének fenyegetőzései – senkinél nem verte ki a biztosítékot – írja a Magyar Nemzet.

„Velem mi a terve?” – kérdezte Fekete-Győr Andrást a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Hír TV csütörtök esti élő adásában a műsorvezető. Földi-Kovács Andrea arra volt kíváncsi, miként képzeli a Momentum elnöke kormányra kerülésük esetén a jobboldali újságírók szakmájuktól való eltiltását. Mint ismert, Fekete-Győr a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-videójában egy hozzá intézett kérdésre azt válaszolta: „Az általam vezetett kormány meg fogja tenni a feljelentéseket. (…) Ha nincs korrupciós ügyük, csak uszítanak, ebben én radikálisabb vagyok, mint a többség, azokat a propagandistákat, akik hamis és valótlan tényeket állítanak, én őket eltiltanám a hivatásuktól” – utalt a Momentum-elnöke konkrétan Bayer Zsoltra, Bencsik Andrásra és Rákay Philipre.

A baloldal az elszólás után mély hallgatásba burkolózott,

erre világított rá a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Pesti TV videója is, melyben Bohár Dániel arról érdeklődött Fekete-Győr szövetségeseinél, hogy miként értékelik a pártelnök szavait.

A felkeresett politikusok és jogvédők közül azonban senki nem határolódott el a Momentum-elnöktől, így feltételezhető, hogy ők is az eltiltás pártján állnak.

Nem az első eset

A Momentum miniszterelnök-jelöltjének nem ez az első, sajtómunkások ellen irányuló akciója, a pártelnök ugyanis már a politikai pályafutása kezdetén – az Origó.hu szerkesztőségében rendezett jelenetével – is kimutatta a foga fehérét. A frissen alapított párt vezetője akkor arra hivatkozott, hogy közérdekből van felhatalmazva, hogy újságírókat vegzáljon.

Az internetes portál szerkesztőségében tartózkodó újságírókat agresszíven, kérdések ismételgetésével próbálta szóra bírni, miközben az akciót egy kísérője kamerával is rögzítette.

Először a nemrég Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Kovács András újságírót támadták le, aki jelezte, hogy munkaszerződése értelmében csak engedéllyel nyilatkozhat. A sajtómunkatárs azt is jelezte, hogy nem járult hozzá, hogy video-, vagy fényképfelvétel készüljön róla, ez azonban a momentumosokat nem zavarta. Fekete-Győr és kísérete körülbelül 10–15 percet volt jogtalanul a szerkesztőségben, aztán megérkeztek az irodaház portásai, elzavarták őket, ők pedig elkullogtak – tudósított az esetről a portál. Azt valószínűsítik, hogy a Momentumnál az az írásuk verhette ki a biztosítékot, melyben leleplezték, hogy egyetemi érdekképviselet címén miképpen tettek zsebre 16 millió forintot a párt tagjai.

„Április 8-a után felszabadulnak önök is”

A kormányközeli újságírók zaklatásában Fekete-Győr András mellett Jakab Péter is jeleskedik. Emlékezetes, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje – akkor még a párt szóvivőjeként – több ízben is kísérletet tett a jobboldali médiumok munkájának megzavarására. 2018 márciusában, néhány héttel az országgyűlési választások előtt

a jobbikos politikus " target="_blank" rel="noopener noreferrer">váratlanul megjelent a Magyar Idők szerkesztőségében, ahol sajátos vehemenciájával először a lap főszerkesztőjét, Gajdics Ottót inzultálta, majd a recepciósnak is nyilvánvalóvá tette, hogy április 8-a után, a jobbikos hatalomátvételt követően már nem lesz munkája.

Jakab 2019 májusában a TV2 székházába rontott be. Akkor annak apropóján rendezett jelenetet, hogy a Tények az európai parlamenti választások kampányhajrájában nem hajlandó a Jobbik sajtótájékoztatóiról beszámolni. A kereskedelmi csatorna önkényes megregulázására tett kísérlet viszont nem járt sikerrel: Jakabék randalírozása közben ugyanis az egyik biztonsági őr rosszul lett, így az akció kudarcba fulladt.

Bojkott a jobboldali sajtóorgánumok ellen

Az elmúlt években a jobboldali médiumok vegzálásából természetesen Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd sem maradt ki. 2016 októberében ugyanis – néhány nappal a Népszabadság megszűnése után – Szabó Tímea vezetésével a Magyar Idők szerkesztőségénél akcióztak a törpepárt tagjai. A Párbeszéd társelnöke, illetve a párt néhány aktivistája amiatt demonstrált, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek száz százalékát az Opimus Press Zrt. szerezte meg.

Az aktivisták a rendőrségi helyszíneléseknél használt szalagokhoz hasonló csíkokkal ragasztgatták le a szerkesztőség bejárati ajtaját, továbbá „Itt számolják fel a sajtószabadságot”, illetve „A sajtószabadság nem eladó” feliratokkal tűzdelték tele azt.

A randalírozókat természetesen az sem zavarta, hogy magánterületen tartózkodnak, sőt élőben közvetítették a történéseket, amit Szabó Tímea a következőképpen kommentált: „Azt gondoljuk, hogy a Magyar Idők és minden, Magyar Időkhöz hasonló sajtóorgánum bűncselekmény helyszíne. Itt, ezekben a szerkesztőségekben nyírják ki a magyar sajtószabadságot […] Itt rendőrségi nyomozást kellene tartani” – hangoztatta az ellenzéki politikus, továbbá kijelentette, hogy

nem fogják hagyni, hogy a Magyar Időkhöz hasonló Orbán-bérenc lapok uralják le a magyar sajtót.

A Párbeszéd társelnöke végül arra szólította fel a baloldali pártokat is, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és bojkottáljanak minden olyan sajtóorgánumot, amelyik Mészáros Lőrinc vagy éppen Liszkay Gábor érdekeltségébe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában