Ország-világ

2021.03.25. 13:21

Orbán Viktor: minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük (videó)

Megkezdődött csütörtökön az Európai Unió tagországai vezetőinek kétnapos videókonferenciája.

Megkezdődött az Európai Unió állam- és kormányfőit, illetve az Európai Bizottság elnökét tömörítő Európai Tanács online egyeztetése, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

A kormányfő közösségi oldalára a tanácskozás előtt nem sokkal azt írta: „Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük”. A posztból az kiderül: a kormányfő maratoni egyeztetésre számít.

A videóösszeköttetésen keresztül zajló csúcstalálkozó középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának, illetve a közösség nemzetközi kapcsolataak, köztük az EU és Oroszország közötti viszonynak az áttekintés áll.

A tanácskozás során a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában