Ország-világ

2021.03.18. 06:09

Pikó emberei szoríthatják ki a baloldali pártok politikusait

Érdekes verseny körvonalazódik Józsefvárosban. A 6. választókerületben (Józsefváros-Ferencváros) egyelőre Pikó András polgármester civil jelöltje, Csordás Anett és Karácsony Gergely hivatali munkatársa, a Mérce volt főszerkesztője, Jámbor András küzd meg a baloldali előválasztáson. A korábban favorizált szocialista Korózs Lajosnak nyoma sincs már a józsefvárosi politikai palettán.

Jámbor András, a Mérce alapítójának felbukkanása érdekes fordulatot hozott a józsefvárosi baloldali előválasztáson. Ugyanis a gyulai származású Pikó András balliberális polgármester már az év elején bejelentette civil egyesülete jelöltjét, a szintén Békés megyei városból származó Csordás Anettet – írta meg a Magyar Nemzet.

Ezért is érdekes, hogy

a józsefvárosi küzdelemre az a Jámbor András is bejelentkezett, aki hűséges, baráti újságíróként segítette Pikó András választási kampányát. Így a polgármester holdudvarához tartozó két jelölt küzd majd meg egymással, más baloldali kihívók eddig még nem jelezték indulásukat.

A Jámbort indító Szikra Mozgalom önmagát rendszerkritikus, baloldali, szociális és zöld szervezetként definiálja. Az sem mellékes, hogy az egykori főszerkesztő ma már Karácsony Gergely főpolgármester csapatát erősíti a Városházán. Jámbor közösségi oldalán írt közleményében bevallja, hogy ő mindig ott volt a háttérben, szervezett, írt, beszélgetett, de idejét érezte, hogy előre lépjen és cselekedjen. A közösségi oldalon tett bejegyzés is érzékelteti, hogy az újságíró jóval nagyobb politikai hátszéllel rendelkezik, mint a civilek közül érkező Csordás Anett, aki érzékenyítő kampányát azzal indította: egy beteg gyermeket nevel, és ezért is küzdött az otthonápolási díjak megemelésért.

Csordás teljes tükörképe Pikó Andrásnak, aki ugyanazzal a retorikával él, mint a balliberális polgármester, ugyanazokat a kommunikációs panelokat, fogásokat használja.

Az is érdekes, hogy Pikó András megválasztása után a szocialista Korózs Lajos egy ideig még feltűnt az új polgármester mellett. Mi több, a baloldali politikus Pikó eredményváró rendezvényén is részt vett, és elsők között gratulált az új polgármesternek. Feltehetően Korózs józsefvárosi karrierjének az általa publikált kamu, álmentős videó vethetett véget, ugyanis azóta a szocialista politikust nem látni a polgármester közelében. Ez nem jelenti azt, hogy az MSZP biztos nem indítja el az előválasztáson Korózst, de érzékelhető, hogy személye még Pikónak is kínos. Ami egyedül biztos: a Fidesz egyéni képviselőjelöltje a 2022-es országgyűlési választáson a korábbi polgármester, Sára Botond lesz.

Közben a Hegyvidéken is háttérbe szorulhatnak a szivárványkoalíció pártpolitikai jelöltjei. Ugyanis a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, Kovács Gergely bejelentette: indul a 2022-es országgyűlési választáson a XII. kerületi kormánypárti jelölt, Fürjes Balázs ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában