Nőnapi konferencia

2021.03.08. 13:56

Varga Judit: nőnek lenni mindig bátor vállalkozás

Nőnek lenni a történelem során mindig bátor vállalkozás volt, akkor is, amikor a nők az egyenlő bérekért és a választójogért szálltak síkra és napjainkban is, amikor a választás szabadságát már élvezve kell zsonglőrködni a család és a munka között – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn egy nőnapi konferencián.

Fotós: Mohai Balázs

Fotós: Mohai Balázs

Varga Judit a Fiatal Családosok Klubja, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió „Tisztelet a nőknek!” című online tanácskozásán arról beszélt, hogy

„a nőiesség és a klasszikus női karakterjegyek kezdenek megfakulni és eltűnni a globális trendek forgatagában”.

Hozzátette: sokan vannak azonban, akik kitartanak a lecserélhetetlen női értékek mellett; vállalják a gyengédséget, a gondoskodást, az együttérzést, és így próbálnak egy jobb világot teremteni.

A miniszter fontos kormányzati célkitűzésnek mondta a családok és a nők védelmét, és közöttük is kiemelten azok segítését, akik áldozattá válnak vagy válhatnak.

Varga Judit – a testi és lelki bántalmazás elleni fellépést fókuszba állító konferencián – azt hangoztatta: folyamatosan fejlesztik az áldozatsegítés rendszerét, melynek – a civil partnerekkel együtt – már széles eszköztára van.

Utalt arra, hogy a kormányzati munkamegosztásban az Igazságügyi Minisztérium feladata felkészülni azokra a nehéz helyzetekre, „amikor a baj már bekövetkezett”. Mint mondta, kötelességük, hogy a leggyorsabban és a legközvetlenebb módon elérjék azokat, akiknek szükségük van a segítségükre.

Emlékeztetett arra, hogy

áldozatsegítő központok már öt vidéki városban és a fővárosban nyújtanak segítséget a bűncselekmények áldozatainak.

E központok a hozzájuk fordulókat – a hivatali környezettől merőben eltérő – nyugodt körülmények között fogadják, és ott mindenki személyre szabott segítséget és szolgáltatást kap – fűzte hozzá.

Varga Judit kiemelte: az áldozatsegítéssel kapcsolatos szolgáltatások – a rászorultság vizsgálata nélkül – térítésmentesek. Közölte,

az áldozatsegítő központok hálózatát dinamikusan fejlesztik, a cél az, hogy 2025-re minden megyeszékhelyen fizikailag is elérhető legyen a szolgáltatás.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára azt hangoztatta, a család a társadalom alapegysége, ezért erős családok kellenek, mert nélkülük nincs erős közösség, falu vagy város, és nélkülük nincs erős ország vagy nemzet sem. Az a gondoskodás és összetartó erő, amelyet a nők a családoknak tudnak adni, képessé teszi az országot arra, hogy erős legyen – hangoztatta.

 

Az államtitkár a nőknek a munka világában betöltött szerepéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy

„Magyarországon a vezető pozícióban lévő személyek 40 százaléka nő, és 30 százaléka a cégvezetőknek nő”.

Ez a szám európai szinten kiemelkedő – fűzte hozzá.

Azt hangoztatta, a kormánynak nem tiszte a nők helyett dönteni család és munka világának a kérdéseiben, ugyanakkor segítenie, támogatnia kell döntéseiket, és biztonságot kell adni a számukra, akár családot vállalnak, akár dolgoznak.

Közölte,

a nők anyagi biztonságához egyebek mellett a családtámogatási rendszerrel, a járulék- és adókedvezményekkel járulnak hozzá, míg a bűncselekmények áldozatává váló nők a „személyes” biztonságához az áldozatsegítő rendszer fejlesztésével.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója azt mondta, konferenciájukkal a „női nem egyediségére” és azokra az értékekre kívánják felhívni a figyelmet, „melyeket a női entitás hordoz a családokban, a társadalomban, és amelyek legjobban férfitársaink egyediségével közösen, egymást tisztelve, támogatva tudnak kiteljesedni”.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztérium épületének egyik erkélyén, Budapesten 2020. február 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában