Ország-világ

2021.03.28. 21:24

Zacher Gábor: komoly erőpróba előtt áll a lakosság

Bulizó fiatalokkal népesültek be a közparkok és a rakpart, sokan maszkot sem viseltek. Veszélyes az elsietett nyitás.

Budapest, 2017. november 27. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Komoly erőpróba előtt áll a lakosság az elkövetkező időszakban – mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor toxikológus, aki leszögezte: az emberek tűréshatára és a körülmények nem feltétlenül párhuzamosak. A főorvos szerint nincs még itt a szabadság ideje, és ezt el kell fogadni.

A kellemes tavaszias időben megteltek a közparkok és a rakpart. Az ott készült fotósorozatok nem azt bizonyítják, hogy az emberek egy része tudatában lenne a fertőzés súlyosságának. A főváros e hétvégétől megnyitotta a pesti alsó rakpartot is a gyalogosok és kerékpározók előtt, tömegével csődültek a Duna-partra bulizni vágyó fiatalok, sokan közülük maszk nélkül élvezték a tavaszi időjárást.

Emellett piknik hangulat volt a Városligetben és Margitszigeten egyaránt. Tavaly ilyenkor lezárták a népszerű kiránduló és szabadidős helyeket, idén az emberek felelősségérzetére bízták a döntést, de a kormány szigorúan meghatározta a járványügyi feltételeket, azaz mindenhol kötelező a maszk használata és a másfél méteres távolságtartás.

– Nem értem, hogy ezt miért olyan nehéz megérteni. Értem, hogy az emberek belefásultak ebbe a történetbe, a járvány miatt bevezetett korlátozások sokkal nagyobb pszichés terhet jelentenek, mint maga a betegség.

Egy éve élünk ezzel az egésszel, igazából a járvány nagyon komoly stressz tényező – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor toxikológus.

A főorvos hozzátette: Magyarországon is megemelkedett a hangulatjavítók, nyugtatók és altatószerek használata, de erről konkrét adatok még nincsenek. Más európai és amerikai adatok szerint megnövekedett a depressziós, szorongásos és alvászavaros tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

– Nálunk miért lenne másképp? – tette fel a kérdést a toxikológus, aki hozzátette: személyes tapasztalata szerint vasárnap már több ember hordta a maszkot. A Városháza által publikált fotókból is kiderül:

sokan elfelejtették, hogy a vírus jó időben is fertőz és be kellene tartani a járványügyi szabályokat.

– Tökéletesen megértem, hogy vissza szeretnék kapni az emberek a szabadságukat. Én is szeretnék moziba, hangversenyre, színházba járni. Szeretnék kiülni vacsorázni a feleségemmel a Duna-partra, de egyelőre még nem jött el ez a pillanat.

Nem azon múlik, hogy mit szeretnének az emberek, hanem hogy milyen aktuálisan a járványhelyzet

– szögezte le a toxikológus. Zacher Gábor nyomatékosította: nézzük meg az adatokat, a kórházba kerülteket, a lélegeztetőgépen lévőket, csúnya adathalmazokkal lehet találkozni.

– Az emberek tűréshatára és a körülmények nem feltétlenül mozognak párhuzamosan. Az emberek túl vannak a tűréshatárukon, de a körülmények továbbra sem változtak. Pedig el kell fogadni és kitartani, hiszen az új beteg és a halottak száma magas. Ráadásul nyakunkon a húsvét, a legkomolyabb vallási és családi ünnep, kérdés, hogyan bírják ki majd, hogy ne menjenek rokonokhoz, húsvét hétfőn locsolkodni.

– Komoly erőpróba előtt áll a lakosság az elkövetkező időszakban

– zárta a beszélgetést Zacher Gábor, aki szerint

hetek múlva fog kiderülni, hogy meg lesz-e ennek a nagy fokú felelőtlenségnek a böjtje.

A főváros elsiette a rakpart megnyitását

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely hétvégente megnyitja a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpartot. A főpolgármester szerint azzal, hogy újabb sétateret hoz létre egy szűk aszfaltcsíkon, tehermentesíti a fővárosi tágas parkokat és kirándulóhelyeket. „Megnyitjuk a gyalogosok számára hétvégén a pesti rakpartot, ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken. A rakpartot érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok” – közölte a fővárosi önkormányzat.

A magyarázat járványügyileg elég abszurdnak tűnik, ugyanis a tágas parkok és zöldövezetek jóval nagyobb távolságtartásra adnak lehetőséget, mint a néhány autósávos rakpart.

A főváros ugyan közleményben felhívta a figyelmet a járványügyi szabályok betartására, de a szombaton készült képek bizonyítják: a rakpartra látogatók jelentős része fittyet hányt a fertőzésveszélyre, és a nyakán hordta a maszkot.

Borítókép: Dr. Zacher Gábor toxikológus / Archív fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában