Ország-világ

2021.04.28. 18:21

Diszkrimináció-mentességet várnak az uniós Covid-igazolványtól

A Fidesz EP-delegációja az EMA által nem engedélyezett oltóanyagok esetében is közös értékelési normákat sürget.

Egy majdani oltási igazolvány részleteiről vitatkozunk, miközben Európában százmilliók még mindig nem jutnak oltáshoz. Az európai polgárok joggal teszik fel a kérdést, hogy ami sikerült máshol – Izraelben, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban –, az miért nem sikerül Európában is?

idézi a Magyar Nemzet a Hidvéghi Balázs által elmondottakat az Európai Parlament (EP) zöld igazolványokról szóló szerdai vitáján, amelyen azt hangoztatta, hogy az átoltottság mértékét tekintve Magyarország bizony kimagaslik az uniós mezőnyből. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a vakcinával kapcsolatban az EU-nak a realitást kellene elfogadnia: az unió ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltóanyagok között. „Egyedül az számít, hogy egy oltóanyag megvédi-e az embereket a fertőzéstől” – húzta alá a keleti vakcinák mellett érvelve.

Az uniós parlament gyorsított eljárásban tárgyalja a zöld igazolványok ügyét, hogy azok mielőbb – még a nyár elején – alkalmazhatók legyenek kontinensszerte. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatáról korábban lapunk is cikkezett: az EB az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével bíró oltóanyagok általi védettséget automatikusan elfogadná az igazolványokban, míg az EMA-elbírálással nem rendelkező vakcinák esetében a tagállamok belátására bízná az erről szóló döntést. Számos, főként turizmustól gazdaságilag függő EU-ország már jelezte, hogy minden vakcinát elfogad majd.

Didier Reynders igazságügyi biztos az EP-ben szerdán nem részletezte az eltérő oltóanyag-használat ügyét, ám mint azt leszögezte:

az uniós zöld igazolványok kiállításának két alapelve a diszkriminációmentesség és a minél átfogóbb adatvédelem lesz.

Egyúttal arra szólította fel a társjogalkotó EP-képviselőket, hogy az intézményközi egyeztetések felgyorsításával segítsék elkerülni azt a bonyolult helyzetet, hogy a blokkban egymástól különböző tagállami oltási igazolványok tömkelege legyen elérhető. A tervek szerint a digitális és a papíralapú formában is elkészülő dokumentumok célja, hogy ne csak a beoltottak, hanem valamennyi uniós állampolgár élhessen a blokkon belüli mozgás szabadságával. Emiatt a negatív PCR-teszttel rendelkezők, a betegséget már leküzdők, valamint a beoltottak csoportjait látnák el az ingyenes EU-s igazolással. Mivel Reynders biztos elmondása szerint a technikai előkészületek jól haladnak, zökkenőmentes jogalkotási folyamat esetén akár már június második felében működhet a rendszer.

Kettős követelmény

Egy, a Fidesz európai parlamenti képviselői által támogatott módosító javaslat szerint úgy kellene tető alá hozni az uniós igazolványok rendszerét, hogy a vakcinák kötelező elfogadásához kettős követelmény is legyen érvényben: az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználási engedélye, valamint egy tagállam ideiglenes engedélye. Így

az EMA által nem engedélyezett oltóanyagok esetében is lennének közös értékelési normák,

s az ilyen oltóanyagokat kapó uniós polgárokat bizonyosan nem érné hátrányos megkülönböztetés. Az Egészségügyi Világszervezet egyébként a hétre ígérte a jelentését arról, hogy ajánlja-e vészhelyzeti alkalmazásra a kínai Sinopharm-vakcinát. Az orosz Szputnyikot pedig az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja, az oroszországi terepszemlékre májusban kerülhet sor. Az EP szerdai vitáján egyébként nemcsak a kormánypárti delegáció, hanem a Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna is amellett érvelt, hogy a keleti vakcinával beoltott magyarokat se diszkriminálják.

Az EP részéről olyan módosító javaslat is az asztalon van, amely

a dokumentum elnevezésén változtatna: digitális zöld igazolvány helyett annak Covid–19-igazolvány lenne a neve.

A szavazások végeredménye csütörtökre várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában