határvillongás

2021.04.30. 10:02

Egy tucat fölé nőtt a kirgiz-tádzsik összetűzés áldozatainak száma

Legalább 13 kirgiz állampolgár vesztette életét a Tádzsikisztánnal kitört határkonfliktus következtében – közölte pénteken a kirgiz egészségügyi minisztérium.

A tárca 134 áldozatról, köztük 13 halálos áldozatról számolt be egy közleményben. További két sebesült válságos állapotban van – tette hozzá a minisztérium. Az áldozatok között van egy gyerek is.

Korábban a tárca három halálos áldozatról adott hírt. A Tádzsikisztánnal közös határ menti kirgiz térség hatóságainak közleménye szerint

mintegy 11 ezer lakost telepítettek ki a dél-kirgizisztáni Batken tartomány két kerületéből

külön ebből a célból kialakított helyekre, de voltak köztük olyanok, akik családtagjaikhoz mentek.

A kirgiz külügyminisztérium pénteken közölte: a két ország közös csoportot hoz létre a határ menti konfliktushelyzet megoldására. A térségbe sietett pénteken Kamcsibek Tasiev, a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság (GKNB) vezetője – tudatta a GKNB sajtószolgálata. Szadir Zsaparov elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A kirgiz-tádzsik határvillongás

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amelyet mindkét ország magának követel. Kezdetben helyi polgári lakosok csaptak össze, majd csütörtökön fegyveres konfliktus alakult ki a két ország fegyveres erői között.

A kirgiz és a tádzsik külügyminiszter csütörtökön tűzszünetben állapodott meg, amely aznap este életbe is lépett. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt karhatalmi erők visszavonásáról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában