titkosszolgálati akció a háttérben

2021.05.24. 08:19

Egy fehérorosz vadászgép leszállásra kényszerítette a Ryanair egyik járatát

Egy ellenzéki újságíró utazott a repülőgép fedélzetén.

A Belarusian dog handler checks luggages off a Ryanair Boeing 737-8AS (flight number FR4978) parked on Minsk International Airport's apron in Minsk, on May 23, 2021. - Belarusian opposition Telegram channel Nexta said Sunday its former editor and exiled opposition activist Roman Protasevich had been detained at Minsk airport after his Lithuania-bound flight made an emergency landing. Protasevich was travelling aboard a Ryanair flight from Athens to Vilnius, which made an emergency landing following a bomb scare, TASS news agency reported citing the press service of Minsk airport. "The plane was checked, no bomb was found and all passengers were sent for another security search," Nexta said. "Among them was... Nexta journalist Roman Protasevich. He was detained." (Photo by - / ONLINER.BY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ONLINER.BY " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: FP PHOTO / ONLINER.BY

Fotó: AFP

Az FR4978 járatszámú Ryanair-gép szokásos menetrend szerinti útján tartott Athénből a litván Vilnius felé. Amikor a gép Belarusz légtere felett szállt, a pilótákat értesítették a minszki hatóságok: információt kaptak arról, hogy a repülőn robbanószerkezet lehet. Az utasszállító ekkor már majdnem a litván határnál járt, közelebb Vilniushoz, mint a belarusz fővároshoz. A minszki diszpécserek azonban erősködtek: kivizsgálás céljából a járatnak le kell szállnia Minszkben. Ezt nyomatékosítandó

a járathoz küldtek egy Mig–29 vadászgépet, amely végül a belarusz fővárosig kísérte a Ryanair gépét.

Az azóta publikált felvételek tanúsága szerint a vadászgép levegő-levegő rakétákkal volt felszerelve. A pokolgépről szóló hír utólag hamisnak bizonyult – írja a Magyar Nemzet.

Azonban közben kiderült, hogy ki utazott a gépen: Roman Protaszevics, a legnagyobb belarusz Telegram-csatorna, a közel hárommillió aktív követővel rendelkező Nexta egyik alapítója és korábbi főszerkesztője. A Litvániába kényszerült Nexta volt a tavaly augusztusban kirobbant, hatalom elleni tüntetések legfontosabb médiabázisa: a két alapító, Sztyepan Putilo és Roman Protaszevics itt közvetítették és szervezték az ellenzéki mozgalmat.

Habár a Belarusz területén működő ellenzéki csoportok és sajtó nagy részét a hatalom bezáratta, a Vilniusban, Telegramon keresztül működő Nextával nem sokat tudtak tenni.

Tavaly novemberben a két alapítót a belarusz KGB terroristának minősítette, és büntetőeljárást indított ellenük,

de Litvánia nem volt hajlandó kiadni az újságírókat, sőt még testőrséget és állított melléjük.

Protaszevicset végül most érte utol a belarusz titkosszolgálat.

– Amikor a repülőgép manővert hajtott végre Minszk felé, az egyik srác pánikolni kezdett, és megfogta a fejét. […] Négyesével kivittek minket a repülőről, a kutyák megszagolták a holmijainkat. Azt a fiatalembert félreállították, a holmiját kiszórták a leszállópályára.

Amikor megkérdeztük tőle, mi történik, elmondta nekünk, hogy kicsoda, és hogy itt halálbüntetés várhat rá

– mondták el a Delfi.lt litván lapnak az utasszállító szemtanúi.

A Flightradar adatai alapján jól látszik, hogy a gép már majdnem elérte a litván határt, amikor minszki leszállásra kényszerítették
Fotó: Flightradar / magyarnemzet.hu

A belarusz hatóságok akciója sokkolta az európai államokat. Litvánia egyértelmű, szervezett titkosszolgálati akcióról beszélt, és felszólította Lukasenkát, hogy engedje szabadon Protaszevicset. A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawieczki állami terrorizmusnak nevezte az ügyet, míg az osztrák és a német külügyminisztérium azonnali kivizsgálást követelt. Az eset a hétfőn kezdődő uniós csúcson is napirendre kerülhet.

– Megkértem az Európai Tanács elnökét, hogy a holnapi [vasárnapi – a szerk.] EU-s csúcs tematikáját terjesszük ki, és azonnali szankciók bevezetéséről tárgyaljunk Aljakszandr Lukasenka rezsimjével szemben – írta ki vasárnap este Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő a Twitter-oldalára.

– Egy utasszállítógép eltérítése példátlan állami terrorcselekmény. Ez nem maradhat büntetlenül

– véli Morawieczki.

I have asked " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@eucopresident to expand tomorrow's #EUCO agenda and discuss immediate sanctions against A. Lukashenka regime. Hijacking of a civilian plane is an unprecedented act of state terrorism. It cannot go unpunished.

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 23, 2021

A brit Ryanair légitársaság kikényszerített minszki leszállásának más következményei lehetnek: Tom Tugendhat, a brit parlament külügyi bizottságának vezetője szerint Európának azonnal le kell állítania az összes járatát Belarusz felett.

– Nagy-Britanniának, az EU-nak és a NATO-nak válaszolnia kell a történtekre. Azonnal be kell tiltani az összes átrepülést Belarusz felett, és be kell tiltani a rezsimmel kapcsolatos személyek utazását – írta Tugendhat a Twitter-oldalán.

The UK, EU and NATO have to respond to the forcing of an aircraft to the ground by Belarus.

We need an immediate flight ban to the state and a travel ban for regime-connected individuals.

A nyugati szankciók ez idáig nemigen működtek Belarusszal szemben: az egyébként is inkább szimbolikus jelleggel hozott európai intézkedések nem okoztak gazdasági vagy politikai nehézségeket Aljakszandr Lukasenka rendszerének, amely az elmúlt hónapokban meg tudta szilárdítani a hatalmát és leszámolt az elégedetlenekkel. Ebben segítségére volt az orosz támogatás is, miután a Kreml kiállt a legközelebbi szövetségese mellett a belarusz vezetés által megígért politikai reformok és szorosabb orosz–belarusz integrációért cserébe. Végül Lukasenkának még ezeket sem kellett betartania: a belpolitikai válság csúcspontján több százezres tüntetések az őszi hideg idő beálltával elapadtak, és a hatalom külön-külön le tudott számolni az ellenzéki csoportokkal. A nyilvános pozíciókat kinyilvánító magánvállalatokat bezáratták vagy a csőd szélére sodorták, az aktivistákat és újságírókat börtönbüntetésre ítélték vagy hatalmas, több ezer dollárt elérő pénzbüntetéssel sújtották. Közben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető januári hazatérése miatt Oroszországban kirobbant tüntetések lényegében az orosz, Lukasenkával szembeni követelések jogalapját is elvették.

A belarusz jogvédők adatai szerint a politikai foglyok száma májusra elérte a 337 főt, amiben nincsenek benne azok, akik még büntetőeljárás alatt állnak. Az utóbbiak között van például a korábbi elnökjelölt Viktor Babariko vagy Marija Kolesznyikova, a Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt stábjának vezetője, akik a jelen állás szerint akár 12 év börtönre is számíthatnak.

Roman Protaszevics 2020-as felvételen
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP

Az országon belüli represszív helyzet a napokban tovább súlyosbodott: a hétfőn elfogadott új törvény szerint ugyanis a rendőrség immár szabadon használhat éles lőfegyvert és harci eszközöket a tüntetők ellen. Mi több: innentől kezdve a rendőrség nem vonható felelősségre a tetteiért a fegyverrel okozott kár és sérülések miatt. Kedden a hatóságok elnémították Belarusz legnagyobb hírportálját, az utolsó megmaradt független médiaorgánumok egyikét. A rendvédelmi szervek délelőtt kopogtattak a TUT.BY irodájában, majd egy órán belül betiltották a hírportál domainjét, az oldal és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások elérhetetlenné váltak. A TUT.BY vezetőit nagymértékű adóelkerüléssel vádolják – ez az a vádpont, amelyet az elmúlt hónapokban széles körben alkalmaznak a hatalom ellenfeleivel szemben. A hírportál 14 dolgozóját és újságíróját tartóztatták le.

A 2000-ben alapított TUT.BY Belarusz egyik legnagyobb és legolvasottabb oldalának számít, a helyi internetezők 63 százaléka használja. A portált havonta 3,3 millió ember, vagyis minden harmadik belarusz lakos felkeresi.

– A TUT.BY hosszú évekig teljesen szerteágazó hírekkel foglalkozott. A politika csak egy rovat volt a sok közül – mondta csütörtökön a Meduza orosz lapnak adott interjújában a hírportál alapítójának, a tavaly májusban elhunyt Jurij Zisszer lánya, Jevgenyija.

– Azonban amiatt, hogy a hatalom semmilyen nézőpontot nem volt képes elfogadni a hivataloson kívül, a TUT.BY fokozatosan elkötelezte magát a belaruszok iránt, hogy érzékeny társadalmi és politikai témákról írjon – nyilatkozta Jevgenyija Csernyavszkaja.

Belarusz Mig-29-es vadászrepülőgép
Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik via AFP

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető a két héttel ezelőtt tartott győzelem napi megemlékezésen az ellenzékhez intézett beszédet. Lukasenka szerint a lakosságot külső erők ugrasztják össze egymással, ezért a béke érdekében az ellenállást be kell fejezni.

– Mindig nyugodt és békés Belaruszban éltünk, és csak az utóbbi időben próbálnak minket, belaruszokat összeugrasztani egymással. Azt mondhatom: kitaláltuk, hol van az igazság és hol a hazugság. Fejezzük be ezt a felesleges konfrontációt – idézte Lukasenka szavait a Belta nemzeti hírügynökség. A belarusz vezető szerint jelenleg a világ újrafelosztása zajlik, és körültekintőnek kell lenni ebben a nehéz időszakban, különben „a belaruszokba ismét beletörlik a lábukat, majd kidobják őket a szemétbe”.

Borítókép: A Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair FR4978 járat biztonsági ellenőrzését végzik bombakereső kutyával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában