tömeggyilkosság

2021.05.27. 09:52

Iszlamisták machetékkel mészároltak civileket Kongóban

Legalább huszonkét civilt mészároltak le késekkel és machetékkel felfegyverzett iszlamisták a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén – közölték helyi tisztségviselők szerdán.

A vérengzés szerdára virradóra történt a Beni városa mellett található falvakban.

A támadás három héttel azt követően történt, hogy a kormány statáriumot rendelt el az Ugandával határos Ituri és Észak-Kivu tartományokban dúló erőszak megfékezésére.

A tájékoztatás szerint egy négyhónapos csecsemőt élve találtak meg az egyik áldozat hátán.

Jean-Paul Katembo, Bulongo község vezetője szerint eddig 22 halottról tudnak, köztük nők és gyermekek is vannak. Mint mondta, számos falusit a támadók elhurcoltak. A tisztségviselő a történtekért az ország keleti felében aktív Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadószervezetet tette felelőssé.

A kormányzat 2019 novemberében műveletet indított az ADF ellen. A lázadók civilek ellen irányuló, brutális megtorló támadásokkal reagáltak, és azóta több mint 1200 civilt öltek meg Beni térségében egy biztonsági kérdésekkel foglalkozó helyi agytröszt szerint. Május 17-én Uganda közölte, hogy kész hírszerzési információkat megosztani a kongói vezetéssel, és egyeztetni a lázadók elleni műveleteket, de nem fog saját csapatokat küldeni a szomszédos ország területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában