Ország-világ

2021.05.28. 11:10

Müller Cecília: két embernél mutatták ki az indiai mutánst Magyarországon (videó)

Az indiai mutáns ellen is véd az összes védőoltás – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Világszinten is sikeres a magyar oltási stratégia

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az egész oltási folyamat az egészségügyi dolgozókkal kezdődött. Február 4-től működik az országos oltási munkacsoport – tette hozzá. Március 31-én lett meg a kétmillió beoltott, április 30-án a négymillió.

A magyar oltási stratégia világszinten sikeres.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Megjelent Magyarországon az indiai mutáns

György István közölte, hogy a sikeres oltási programnak köszönhetően lehetett hamarabb nyitni, mint sok nyugati országban. Már nagyon közel járunk ahhoz, hogy minden regisztrált be legyen oltva. Még félmillió ember nem oltatta be magát, aki regisztrált – tette hozzá.

„Magyarországon is jelen van az indiai mutáns, így nem lehet kizárni, hogy lesz egy újabb járványhullám.”

Mostantól az orvos-beteg találkozókon bárki kérhet oltást

György István elmondta, hogy három vakcinára lehet időpontot foglalni, AstraZenecára nem. Aki fel akarja venni az oltást, foglalhat interneten, vagy megkeresheti a háziorvosát – tette hozzá. Mostantól az orvos-beteg találkozókon az orvos ösztönözheti az embereket, hogy oltassák be magukat – mondta el a szakember.

Ennyi vakcina érkezett

Kedden 334 ezer Pfizer-vakcina érkezett, ebből 175 ezer első körös oltás lesz. 280 ezer AstraZeneca érkezett csütörtökön, 84 ezer Janssen, valamint 38 ezer Moderna – mondta György István. Hamarosan indul az itthon élő külföldiek oltása – tette hozzá. Hasonló a helyzet a külhoni magyarokkal – mondta György.

A zenés-táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet jelen lenni

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a zenés-táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet jelen lenni. A családi rendezvényen 50 fő, míg magánrendezvényen 200 fő lehet.

Demonstrációs szabályok

Kiss Róbert a gyülekezésről azt mondta, hogy 500 fő alatt védettségi igazolvánnyal nem bíró részt vevők is lehetnek. 500 fő felett viszont csak védettségi igazolvánnyal – tette hozzá.

Kötelező a maszk viselése zárt terekben

A zárt terekben továbbra is kötelező a maszk viselése – mondta Kiss Róbert. A jó eredmények érdekében a megmaradt védelmi intézkedéseket be kell tartani.

Minden járványügyi adat kedvező

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy minden járványügyi adat kedvezően alakul. Az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt, mert lehetetlen megmondani, hogyan zajlik le a betegség – tette hozzá.

„Mindenki oltakozzon, aki még nem tette.”

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, hogy a múlt heti új fertőzöttek száma tovább csökkent a korábbi héthez képest. Országos szinten 39 százalékos csökkenés volt. A fertőzöttek átlagéletkora 42 év. A gyógyultak átlagéletkora is hasonló. A regisztrált új fertőzöttek 21 százaléka a 40–49 éves, 19 százalékban a 30–39 évesek közül került ki.

Így néz ki országosan a járványhelyzet

A regisztrált esetek 14 százalékét Budapesten, 13 százalékát Pest megyében, 9 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították. A változás dinamikáját tekintve a legnagyobb csökkenés Somogy megyében volt 57 százalékkal, Csongrád-Csanád megyében 53 százalékos csökkenés volt. 9 százalékos növekedés volt Vas megyében – mondta Müller Cecília.

Nem járt külföldön a két indiai mutánssal fertőzött személy

Két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon. Az egyik már meggyógyult, míg a másikuk kórházban van – ismertette Müller Cecília. Ez várható volt. A két személy nem járt külföldön – tette hozzá.

Újabb jó hír érkezett

Müller Cecília megerősítette, hogy az indiai mutáns ellen is véd az összes védőoltás. A szennyvízadatokról azt mondta, hogy nemcsak csökkenő, hanem jelentősen csökkenő tendencia látható mindenhol.

Minden vakcina hatásos és biztonságos

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy egy neves amerikai lap szerint is biztonságos és hatékony a kínai vakcina. Egyértelmű bizonyíték ez – tette hozzá. Minden vakcina hatásos és biztonságos – mondta az országos tiszti főorvos.

Az Operatív Törzs legközelebb kedden tart tájékoztatót.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában