szerencsétlenség

2021.05.22. 06:57

Lezuhant a nigériai hadsereg parancsnokának repülőgépe

Repülőgép-szerencsétlenségben meghalt a nigériai szárazföldi hadsereg parancsnoka, Ibrahim Attahiru altábornagy, amikor pénteken késő este az észak-nigériai Kaduna környékén lezuhant az őt szállító katonai repülőgép – számoltak be a helyi hatóságok.

Az 54 éves katonatisztet január 26-án nevezte ki a hadsereg vezetői posztjára Muhammadu Buhari nigériai elnök azt követően, hogy hónapok óta komolyan romlott a biztonsági helyzet Afrika legnépesebb országában, amelyet különösen a dzsihadista lázadás sújt.

A balesetben, amelynek oka egyelőre nem ismert, tíz másik tiszt is meghalt.

Buhari elnök péntek esti nyilatkozatában azt közölte, hogy „mély szomorúsággal fogadta” a katonai vezető elvesztését. A kiadott közlemény szerint ez a halálos csapás egy olyan időszakban történt, amikor az ország fegyveres erői az államot fenyegető biztonsági kihívások megoldásának küszöbén állnak.

A nigériai hadsereg 2009 óta harcol a dzsihadista lázadás ellen az ország északkeleti részén, amely konfliktusban eddig több mint 40 000 ember vesztette életét, és több mint kétmillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

Négy éve, 2017 májusában Attahiru vette át a dzsihadista csoport elleni műveletek vezetését északkeleten, de hét hónappal később elbocsátották, amikor a Boko Haram támadásai nem csillapodtak.

A nigériai hadsereget, amely alulfinanszírozott és rossz irányítással vádolják, minden oldalról bírálják, amiért képtelen megállítani az erőszakot az országban, és különösen a dzsihadista lázadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában