zűrzavaros helyzet

2021.05.25. 10:54

Néhány hónapon belül már a második puccs történt Maliban

Maliban katonatisztek őrizetbe vették hétfőn a nyugat-afrikai ország átmeneti kormányának elnökét, miniszterelnökét és védelmi miniszterét, tovább mélyítve a politikai káoszt alig néhány hónappal azután, hogy a hadsereg puccsal távolította el az előző elnököt – mondták el több forrásból a Reuters hírügynökségnek.

Ba N'Daou átmeneti elnököt, Moctar Ouane miniszterelnököt és Souleymane Doucoure védelmi minisztert egyaránt a főváros melletti Kati település katonai támaszpontjára vitték, néhány órával azután, hogy a hadsereg két vezetőjét menesztették posztjáról egy kormányátalakítás során – mondták el diplomáciai és kormányforrások.

Mindez alig háromnegyed évvel azután történt, hogy tavaly augusztusban katonák egy csoportja lemondásra és a parlament feloszlatására kényszerítette az általuk foglyul ejtett Ibrahim Boubacar Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt. Az újabb fordulat tovább súlyosbítja a bizonytalanságot a nyugat-afrikai országban, ahol az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok ellenőrzik az északi, sivatagos országrész jelentős körzeteit.

A politikai instabilitás és a hadsereg belharcai megnehezítik a nyugati hatalmak és a szomszédos országok támogatás nyújtási törekvéseit,

tovább gyengítve ezzel a térség egészének biztonságát. Az ENSZ mali missziója az elfogott vezetők „haladéktalan és feltétel nélküli” szabadon bocsátására szólított fel, és figyelmeztetett, hogy a vezetők foglyul ejtőinek felelniük kell majd tetteikért.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) egy küldöttsége kedden Bamakóba látogat, hogy segítsen rendezni a „puccskísérlet” nyomán kialakult helyzetet – közölték közös nyilatkozatukban az ECOWAS, az ENSZ, az Afrikai Unió, az Európai Unió és néhány európai ország.

– A nemzetközi közösség előre visszautasít minden erőszakkal kikényszerített lépést, beleértve a kikényszerített lemondásokat – hangsúlyozta a nyilatkozat.

Az amerikai külügyminisztérium szintén „a jelenleg őrizetben tartottak azonnali szabadon bocsátására” szólított fel.

N'Daou, Moctar Ouane irányították azt a folyamatot, amelyben az ECOWAS komoly nyomására egy legfeljebb 18 hónapos átmeneti időszak után civil ideiglenes elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd ezután választásokat tartani. A regionális szervezet nyomására iktatták be tavaly szeptemberben Mali ideiglenes elnökeként Bah N'Daw volt védelmi minisztert. A katonai juntát pedig idén február végén feloszlatták.

– A puccs tartóoszlopainak menesztése hatalmas hiba volt

– értékelte a hétfőn kialakult helyzetet a Reutersnak egy volt kormányzati tisztségviselő.

– A megtett lépések valószínűleg arra irányulnak, hogy ők visszakeerülhessenek a posztjukra.

A hadsereg céljai egyelőre nem ismeretesek. A kati támaszpont egy katonai tisztségviselője mindazonáltal azt állította, hogy nem történt letartóztatás.

– Amit csináltak, az nem volt jó – mondta a Reutersnak, a napokban végrehajtott kormányátalakításra utalva.

– Ezt akartuk a tudomásukra hozni, s majd döntések születnek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában