Izraeli-palesztin konfliktus

2021.05.19. 14:11

Német külügyminiszter: nagyon egységes az EU

Ki kell dolgozni egy tervet az izraeli-palesztin párbeszéd és a békefolyamat újraindítására.

Az Európai Unió „nagyon egységes” az izraeli-palesztin konfliktus elmélyülésének megítélése ügyében, ezt mutatja, hogy a 27 tagország közül 26 támogatta a közös álláspontot a külügyminiszterek tanácskozásán – nyilatkozott a német diplomácia vezetője szerdán.

Heiko Maas a ZDF német országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson a 27 tagország közül 26 egyetértett abban, hogy „az a legfontosabb most, hogy elhallgassanak a fegyverek, és ne legyen több halálos áldozat”.

„Csupáncsak Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért” – tette hozzá a német külügyminiszter.

Kiemelte: fontos, hogy az EU állást foglaljon az ügyben. Rámutatott, hogy az EU ugyanazt képviseli, mint mások, köztük az amerikai elnök.

Mint mondta, „valójában mindenki” igyekszik rávenni mindkét felet, hogy legyen először tűzszünet, majd fegyvernyugvás.

Ezután ki kell dolgozni egy tervet az izraeli-palesztin párbeszéd és a békefolyamat újraindítására. A feleknek „ismét közvetlenül kell beszélniük egymással, és megállapodásokra kell jutniuk, amelyek egyszer és mindenkorra lezárják konfliktusukat”, különben bármely provokáció az erőszak fellángolásához vezethet – fejtette ki Heiko Maas.

A izraeli-palesztin konfliktus új szakasza május 10-én kezdődött, és a Gázai övezetet uraló Hamász dzsihadista palesztin szervezet rakétatámadásaiból és az izraeli hadsereg ellencsapásaiból áll. A Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyerek. Izraeli oldalon nyolc felnőtt és két gyermek halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában