Ország-világ

2021.05.14. 19:42

Pikó András félrevezette a józsefvárosiakat

A polgármester ígéretével ellentétben mégis engedélyt ad a lakosok tiltakozását kiváltó létesítmény megnyitására.

„Mégsem lélegezhetnek fel a józsefvárosiak! A polgármester tovább sunnyog a drogközpont ügyében. Tegnap úgy tűnt, sikerült elérni, hogy mégse legyen drogközpont a Teleki téren” – írta közösségi oldalán Sára Botond, fideszes országgyűlési képviselő. A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Pikó András, Józsefváros balliberális polgármestere belátta, nem lehet a lakók tiltakozása ellenére drogambulanciát és ahhoz kapcsolódó kávézót nyitni a kerületben, ám a momentumos hátterű polgármester kevesebb mint fél nap alatt meggondolta magát.

„Az önkormányzat nem tett le a tervéről, egy tegnap esti fórumon kiderült, hogy a lakossági tiltakozás ellenére mindenáron meg akarják nyitni a „józankávézót” a Teleki téren, sőt a drogközpont is kaphat helyet máshol a kerületben.”

számolt be Sára Botond a csütörtök esti önkormányzat által szervezett lakóssági fórum nyomán.

„A polgármester képmutató bocsánatkérésével és kétszínű kommunikációjával akar megint félrevezetni mindenkit, közben pedig pökhendi stílusban utasítja el a lakók kéréseit. A baloldal megint hozta a formáját: hazudnak reggel, éjjel meg este. Továbbra is kiállunk a lakosok érdekei mellett, és segíteni fogjuk őket abban, hogy az történjen, amit ők szeretnének” – nyomatékosította a városrész korábbi polgármestere.

Úgy derült fény Pikóék valós szándékaira, hogy miután Hírnyolc homályosnak találta a polgármester arról szóló Facebook-bejegyzését, hogy elállnak a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától, rákérdeztek az önkormányzatnál, hogy Józsefváros egy másik helyszínén tervezik-e megvalósítani a programot. Erre sem kapott egyértelmű választ a helyi lap, s a témában tartott csütörtöki online fórumon sem derültek ki konkrétumok, csak annyi, hogy a kávézót továbbra is megnyitnák a Teleki téren.

Eközben Békési Zsuzsanna, a polgármester sajtófőnöke azt írta, hogy „a fókuszunkban jelenleg a józsefvárosi tulajdonú ingatlanban megvalósuló józan kávézó áll. A szenvedélybetegségek megelőzéséről és kezeléséről ugyanakkor felelősen cselekvő önkormányzat nem mondhat le”.

Tehát ahogy a Magyar Nemzet korábbi cikkében is utalt arra: csak egy időre lélegezhettek fel a józsefvárosi lakosok.

Az önkormányzat a témában tartott egy online – zártkörű – lakossági fórumot is május 13-án délután, amire viszont be sem engedtek számos környékbeli lakost. Az ügyben petíciót indító Pálovics Emese – aki részt vett a fórumon – a Hírnyolcnak megerősítette, hogy az önkormányzat szándéka szerint (és a lakosok kívánsága ellenére) a kávézó megnyílik.

„A polgármester tartalmilag semmitmondó, viszont pökhendi, cinikus és kioktató válaszokat adott”

– fogalmazott Pálovics, példaként említve, hogy Pikó András azt hangoztatta: nem fog minden vendéglátóegység miatt népszavazást indítani. A kávézó – amelyet eredetileg függőségben szenvedők számára – terveztek 19 óráig lenne majd nyitva, és az elmondottak alapján már mindenkinek szólna.

A korábban vállalt garanciák – 24 órás telefonos szolgálat és kinti őrzés – erre már nem érvényesek – szűrte le a következtetést Pálovics Emese az elhangzottak alapján, holott Pikó András is elismerte, hogy jogos a lakosok félelme a Teleki téri közbiztonsági állapotok tekintetében.

Mint a lap is beszámolt arról, hogy csak a harmadik lakossági fórum után, napolva hajlandó átvenni a lakóktól a Teleki téri drogambulancia ellen tiltakozó petíciót Pikó András. A tiltakozó dokumentumot 577 -en írták alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában