Veszélyes üzem

2021.05.24. 20:10

Újabb hegyi vezetőt találtak holtan az Everesten

A világ legmagasabb hegycsúcsán kevesebb mint egy héttel egy másik serpa is a halálát lelte.

A hegyi vezető, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, vasárnap tartott lefelé a csúcsról, 7906 méteres magasságban halt meg.

„A hegyi betegség szövődményeire gyanakszunk. El fogunk indulni a holttest keresésére” – mondta az AFP-nek Mingma Gelu Serpa, a Seven Summits Club munkatársa.

Egy másik hegyi vezető, Pemba Taszi Serpa kedden hunyt el, a második alaptáborból az első felé tartva zuhant szakadékba.

Korábban egy svájci és egy amerikai hegymászó halt már meg az idei mászószezonban a 8848 méter magas Everesten, mindketten a déli, nepáli oldalon, a csúcs közelében hunytak el a május 13-ai helyi tájékoztatás szerint.

Nepál idén rekordszámú, 408 külföldinek adott mászóengedélyt. A hatóságok szerint már több mint 350 hegymászó érte el a világ legmagasabb csúcsát a szezonban.

Kína azonban lefújta az Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában