Nemzetközi felháborodás

2021.05.24. 23:41

Újabb szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben az Európai Tanács

Az Európai Tanács tagjai megállapodtak hétfőn, hogy újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is.

A picture taken on May 24, 2021 shows a view of the conference room during an EU summit at the European Council building in Brussels. - European Union leaders take part in a two day in-person meeting to discuss the coronavirus pandemic, climate and Russia. (Photo by YVES HERMAN / POOL / AFP)

Forrás: POOL / AFP

Fotó: YVES HERMAN

Mindez válasz arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát.

Az uniós tagállamok vezetői egyben felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Emellett sürgették a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Az uniós vezetők Prataszevics és Sapega azonnali szabadon bocsátására szólítottak fel, illetve szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal a lett diplomaták Fehéroroszországból való indokolatlan kiutasítása miatt.

Hétfőn este személyes részvétellel kezdődött meg Brüsszelben az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója, amelynek első napirendi pontja a Ryanair ír légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése volt. Az este hátralévő részében, a vezetők áttekintik a koronavírus-járvány okozta helyzetet, illetve az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat. De a kétnapos tanácskozáson szó lesz a klímavédelem és a migráció kérdéseiről is.

Borítóképünkön az Európai Tanács ülésterme

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában