incidens

2021.06.23. 11:56

Afganisztánban rakétatalálat ért egy kórházat, sok koronavírus és gyermekbénulás elleni vakcina megsemmisült

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője tagadta, hogy közük lett volna a támadáshoz.

Rakétatalálat ért egy kórházat szerdán a kelet-afganisztáni Kunár tartományban, a támadás következtében koronavírus és gyermekbénulás elleni vakcinák is megsemmisültek, hivatalos források a kormányellenes tálibokat gyanúsítják a támadás elkövetésével.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője tagadta, hogy közük lett volna a támadáshoz.

A tálibok keddre virradóra elfoglalták Afganisztán legfontosabb határátkelőhelyét Tádzsikisztánba. A hadsereg egyik tisztje szerint az afgán katonák feladták a Sir Hán Bandar környéki állásaikat, és néhányan közülük át is keltek Tádzsikisztánba a határon.

Az iszlamisták hétfőn körülvették a stratégiailag fontos, északi Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét is. Sir Hán Bandar mintegy 50 kilométerre található Kunduztól.

Az elmúlt hetekben fokozódtak a harcok a kormányerők és az iszlamista tálibok között, az utóbbiak több területet vontak irányításuk alá. Május 1-én megkezdődött az amerikai csapatok és a NATO-kontingens kivonása, jóllehet elemzők attól tartanak, hogy a külföldi katonák távozása nyomán az ország káoszba süllyed.

Kedd éjjel út mentén elhelyezett pokolgép robbant az ország déli részén fekvő Kandahár tartományban egy busz mellett, öten meghaltak, 18-an pedig megsebesültek. Dzsamal Barikzai, a tartomány rendőrségi szóvivője azt mondta, a halottak közt nők és gyerekek is vannak.

Kandahárnak ezen a részén egy ideje súlyos harcok dúlnak a hadsereg és a tálibok között.

Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja kedden felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szemben álló feleket visszaültesse a tárgyalóasztalhoz. Lyons a világszervezet Biztonsági Tanácsa előtt elmondott beszédében aggodalmát fejezte ki az afganisztáni helyzet miatt, kiemelve, hogy az országban a járványhelyzet, a biztonsági helyzet és a gazdasági helyzet egyaránt aggasztó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában