döntés

2021.06.12. 18:16

Az Alkotmánybíróság szerint jogszerű az SZFE modellváltása

Az egyetem vezetésének célja egy modern és magas szakmai színvonalú egyetem kialakítása.

Az Alkotmánybíróság elutasította azokat a beadványokat, amelyek szerint alkotmányellenes a felsőoktatási intézmények alapítványi formába történő átalakításáról szóló törvény – írja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapján megjelent közlés nyomán a Magyar Nemzet. A felsőoktatási intézmény és fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány működésének jogi alapjai az alkotmánybírósági döntés értelmében

jogszerűek és alkotmányosak, pontosan úgy, ahogyan ezt az alapítvány és az egyetem vezetői mindig is állították.

„A hazai filmes és színházi képzés minőségének növelését célzó, az alapítványi formát bevezető törvény alkotmányosságának kimondása megerősíti és igazolja az egyetem és fenntartó alapítványa eddigi munkáját” – közölte az intézmény, majd hozzátette:

„céljaink változatlanok: a magyar és egyetemes színház- és filmművészet legszebb hagyományaira építő, modern, sokszínű és magas szakmai színvonalú egyetem kialakítása.”

Korábban az Index közölte, még április 8-án érkezett meg az Alkotmánybíróságra az a bírói kezdeményezés, amelyben a Fővárosi Törvényszék három bírója indítványozta a veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról szóló kormányrendelet megsemmisítését. Az SZFE tüntető hallgatói és oktatói az Alkotmánybírósághoz fordultak a modellváltó törvény megsemmisítését kérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában