ítéletidő után

2021.06.30. 10:18

Csaknem 150 ezer háztartásban egy hete nincs áram a vihar miatt Csehországban

Mintegy 145 ezer háztartás volt áram nélkül szerda reggel az éjjeli szélvihar és heves esőzés következtében Csehországban – jelentette a közszolgálati Cseh Hírtelevízió.

Mikulcice, 2021. június 25. Betört ablakú lakás Mikulcice faluban 2021. június 25-én, miután az elõzõ este és éjjel tornádó pusztított a csehországi Dél-Morvaországban. Öt ember életét vesztette, nyolcvanöt kórházi ápolásra szorul. MTI/AP/CTK/Igor Zehl

Forrás: MTI/AP/CTK

Fotó: Igor Zehl

A szélvihar által kitépett fák és a letört ágak több mint száz helyen a magasfeszültségű távvezetékekben is károkat okoztak. A helyzet Dél-Csehországban a legsúlyosabb, ahol főleg Ceské Budejovice és Cesky Krumlov környékén szerda reggel mintegy 40 ezer háztartás volt áram nélkül.

Moravska Nova Ves, 2021. június 25.
Megrongált épületek Moravská Nová Ves faluban 2021. június 25-én, miután az előző este és éjjel tornádó pusztított a csehországi Dél-Morvaországban. Öt ember életét vesztette, nyolcvanöt kórházi ápolásra szorul
Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

A viharos szél sok helyen megrongálta, letépte a háztetőket, s a kidőlt fák számos parkoló autóban okoztak károkat.

Halálos áldozatokról nincsenek jelentések, de országszerte legalább tucatnyi ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

Komoly problémák keletkeztek a vasúti és a közúti közlekedésben is. A magyarok által is gyakran használt Prága-Brünn autópályán az éjjel mintegy három órán át mindkét irányban szünetelt a forgalom, mert a vihar két helyen fákat sodort az útra. Hasonló problémák miatt számos alacsonyabb osztályú úton is meg kellett szakítani a forgalmat. Több baleset is történt, de a közrádió szerint súlyosabb következmények nélkül.

Romok között kerékpározik egy férfi Mikulcice faluban 2021. június 25-én
Fotó: Deml Ondrej / MTI/AP/CTK

A Cseh Vasutak azt közölte, hogy a sínekre sodort fák, ágak, valamint a megszakadt villanyvezetékek miatt több mint harminc regionális szakaszon szüneteltetni kell a forgalmat.

Egy hete, csütörtökön este pusztító tornádó söpört végig Dél-Morvaországon. Az áldozatok száma időközben hatra emelkedett, mert a hodoníni kórházban egy kisgyermek belehalt sérüléseibe. Az anyagi károk félmérése még mindig nem fejeződött be, de a jelentések szerint eléri a több tíz milliárd koronát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában