Illegális bevándorlás

2021.06.30. 19:39

Jelentősen csökkent az égei-tengeri görög szigeteken lévő migránsok száma

Kósz, Lérosz, Híosz, Számosz és Leszbosz szigeteken már csak 7700 menedékkérő maradt.

Jelentősen csökkent az égei-tengeri görög szigeteken lévő migránsok száma – közölte szerdán a görög bevándorlási minisztérium.

A tájékoztatás szerint Kósz, Lérosz, Híosz, Számosz és Leszbosz szigeteken már csak 7700 menedékkérő maradt. Tavaly áprilisban számuk még nagyjából 40 ezer volt.

A legtöbb illegális bevándorló a sokat bírált, Kara Tepe 2 néven is ismert Mavrovúni sátortáborban él.

A migránsok számának apadása több okra vezethető vissza. Egyrészt az athéni vezetés az utóbbi hónapokban áttelepítette a szárazföldre azokat az embereket, akiknek nagy valószínűséggel el fogják fogadni a menedékkérelmét. Ezzel párhuzamosan viszonylag kevesen keltek át az utóbbi időben a török partokról. A görög kormány ezen felül megerősítette tengeri és szárazföldi határai ellenőrzését.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter június elején ráadásul bejelentette, hogy Görögország felfüggeszti a menedékkérelmek elbírálását Szomália, Afganisztán, Szíria, Pakisztán és Banglades azon állampolgárait illetően, akik illegálisan, a török partokról jutottak be területére. Mitarákisz azzal indokolta a lépést, hogy Törökország biztonságos harmadik országnak számít a migránsok számára.

A mavrovúni gyűjtőtáborban, amelynek befogadóképessége 8000 fő, jelenleg 4700 migráns él. Híoszon lévő ezer férőhelyes központban most 410-en vannak, Számoszon 1400-an. A kószi és a léroszi létesítmények szinte üresek, összesen 144 migráns él ezekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában