Ország-világ

2021.06.02. 17:23

Megdöbbentő! A foci Eb-n, a Puskás Arénában akart robbantani a magyar iszlamista (frissült)

Már biztos: robbantásos merényletet akadályozott meg a TEK. A kedden elfogott, magát iszlamistának valló 21 éves férfi a labdarúgó Európa-bajnokságon, a Puskás Arénában akart robbantani.

Forrás: Origo / Polyák Attila

A Terrorelhárítási Központ felderítőinek köszönhetően nem tudta aljas, véres tervét végrehajtani az az iszlám hitre áttért 21 éves magyar férfi, akit kedden fogott el a TEK egyik felszámoló egysége. A kecskeméti fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy felvette a kapcsolatot az iszlám államhoz köthető szervezetekkel és vállalta, hogy csőbombával tömegrendezvényeken robbant.

A férfit ma letartóztatta a nyomozási bíró.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a kedden elfogott magyar férfi

több magyarországi helyszínen is robbantani akart. Elsőként a Labdarúgó EB budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban, ahol 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit. Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész jegyezte közlemény kitér arra, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kedden végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint

Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk alapján a 21 éves férfit Budapesten fogták el.

Szüleinek kecskeméti házában kedden tartott házkutatást a Terrorelhárítási Központ. A férfi édesapja egy jól ismert helyi ügyvéd.

A csendes petőfivárosi utcát páncélozott autók, drónok és állig felfegyverzett kommandósok lepték el, hogy – mint az az ügyészség által közölt videón is látható – a házkutatás során bombakereső robottal vizsgálják át a gyanúsított férfi szüleinek házát.

A kiemelt akció nem volt véletlen, ugyanis információink szerint az elfogott 21 éves férfi arra készülhetett, hogy bombát robbantson a labdarúgó Európa-bajnokság egyik budapesti mérkőzésén.

FRISSÍTÉS:

Sajtótájékoztatót tartott az akcióról a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János. Azt mondta: a felderítési igazgatóság hetek óta dolgozott az ügyön, ennek eredményeként megállapították, hogy a 21 éves férfi olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek – írja az Origo.

Az említett oldalakon a belépés szigorú rendben történik, ezeken nem tud akárki chatelni. A többhetes nyomozás alatt megállapították, hogy a férfi valóban magyar állampolgár, és Magyarországról küldi az üzeneteket.

Olyan beszélgetésekben vett részt, ahol ellenséges ideológiát valló, kimondottan dzsihadista propagandát követő emberek vettek részt, terrortámadásokra való felkészülésről, a hozzá szükséges eszközökről és módszerekről beszéltek.

A 21 éves férfi azt vállalta ezekben, hogy csőbombát készít és azt Magyarországon, egy tömegrendezvényen használja majd fel.

- mondja Hajdu János.

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ igazgatója a sajtótájékoztatón
Fotó: Origo / Polyák Attila

 

Az internetes beszélgetésben olyanokról is szó volt több alkalommal, amikor „raming„ vagyis tömegbe belefutó támadásokat terveztek.

”A 21 éves férfi határozottan állította ezekben, hogy egy ilyet szeretne elkövetni. Tehát két merényletre is készült, egy robbantásosra és egy olyanra, ahol a tömegbe hajt.

A felderítés jelenlegi szakaszában annyi információt szereztek meg, hogy megtették a feljelentést – tette hozzá a szakember.

A férfiról Hajdu János elmondta, hogy 21 éves, egy fővárosi egyetemre jár, teljesen átlagos magyar fiatal, aki megfelelő körülmények között szocializálódott.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor radikalizálódott. Áttért a muszlim hitre és dzsihadistának vallja magát. Azt is elmondta, hogy valószínűsíthetően tett már bizonyos előkészületeket a csőbomba készítéséhez.

Különböző eszközöket szerzett be, amelyek ehhez köthetőek. Pontos időpontot a támadásról nem mondtak, csak annyit, hogy a közeljövőben lehetett volna számítani rá.

Még viszgálják, hogy a férfinek vannak-e társai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában