Fehérorosz válság

2021.06.28. 20:38

Minszk felfüggesztette részvételét az EU keleti partnerségi programjában

Fehéroroszország felfüggesztette részvételét az Európai Unió keleti partnerségi programjában, és megkezdi a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmény szüneteltetésére vonatkozó eljárást is – jelentette be hétfőn a minszki külügyminisztérium sajtószolgálata.

A tárca közölte, hogy a Fehéroroszországgal szemben elfogadott, Minszk szerint példátlan uniós büntetőintézkedések miatt bekérették Dirk Schuebelt, az EU helyi képviseletének vezetőjét.

A minisztérium szerint a diplomatát tájékoztatták „a Fehéroroszország nemzetbiztonságát fenyegető cselekmények” nyomán elfogadott konkrét válaszlépésekről. Schuebellel egyben közölték a minszki vezetés álláspontját, miszerint elfogadhatatlan a szankciók nyomásgyakorló eszközként történő alkalmazása szuverén és független országokkal szemben.

„Nem tudjuk tovább teljesíteni kötelezettségeinket az adott (visszafogadási) egyezmény keretében az Európai Unió büntetőintézkedései és korlátozásai közepette. Mély sajnálattal állapítjuk meg, hogy a megállapodás kényszerű felfüggesztése káros hatással lesz az EU-val folytatott együttműködésre az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés elleni harc terén” – olvasható a tárca állásfoglalásában.

Fehéroroszország hétfőn konzultációra visszahívta az EU-hoz akkreditált nagykövetét, és javasolta Brüsszelnek, hogy hasonlóképpen cselekedjen.

A minszki vezetés emellett beutazási tilalmat rendelt el olyan uniós tisztségviselőkkel szemben, akiknek közük volt a Fehéroroszág elleni szankciók elrendeléséhez. Minszkben egyben további válaszintézkedéseket is bejelentettek a nyugati büntetőintézkedésekre.

A fehérorosz vezetés mindemellett hangsúlyozta, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, egyenrangú párbeszéd és együttműködés iránti javaslata továbbra is érvényben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában