Ország-világ

2021.06.06. 08:57

Mráz Ágoston Sámuel: Karácsony Gergely továbbra is üldözött vadnak tűnik

Bár az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló főpolgármester elindította kampányát, nem a saját témáiról beszél, hanem magyarázkodásra kényszerül.

Karácsony Gergely „továbbra is üldözött vadnak tűnik”; bár az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló főpolgármester elindította kampányát, nem a saját témáiról beszél, hanem magyarázkodásra kényszerül – mondta a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel közölte: a főpolgármester eddigi életével, karrierjével kapcsolatban sorozatban kellemetlen kérdések merülnek fel, amelyekre Karácsony Gergely nem tud hiteles válasz adni, és egyre inkább belebonyolódik ezekbe az ügyekbe. Válaszai mindig újabb három-négy kérdést vetnek fel, legyen szó a nyelvvizsgájáról, az egyetemi karrierjéről, a diplomaszerzéséről – tette hozzá.

Az elemző szerint Karácsony Gergely érdekelt lenne abban, hogy vizsgálat induljon, amely lezárja az ügyét, de ezt egyelőre elkerüli, e helyett inkább váltogatja a kitérő és a magabiztos stílust.

Abszurd érvelésnek nevezte, hogy a főpolgármester azt mondta, Angela Merkel német kancellár sem beszél angolul; ráadásul ennek ellenkezője be is bizonyosodott. Mráz Ágoston Sámuel felidézte: a magyar miniszterelnökök közül Medgyessy Péter nem beszélt folyékonyan angolul, de ő perfekt volt franciául és tárgyalni valamelyest tudott angolul is.

A Fudan Egyetem leendő területén történt utcanév-változtatásokról szólva az elemző úgy fogalmazott: a politikának része néha a szórakoztatás is, ebben az értelemben komoly teljesítménynek számít a főpolgármester és a IX. kerületi polgármester tette.

Azonban szerinte ez megmutatja Karácsony Gergely geopolitikai gondolkodását: azt, hogy megválasztása esetén elzárkózó, konfliktuskereső politikát folytatna, szemben a jelenlegi kormánnyal, amely arra törekszik, hogy a világ meghatározó nagyhatalmai ne ellenségként tekintsenek Magyarországra.

Hozzátette, ráadásul az akció a közterek elnevezésének rendjét megsértve történt, ami sokat mond arról, hogy a főpolgármester mit gondol a jogállamiságról.

Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott: „szakterülete” Karácsony Gergelynek, hogy áldozatként tud feltűnni – például pénzhiányt kiált és ezzel megpróbálja elkerülni, hogy számon kérjék rajta az ígéreteit -, de a miniszterelnök-választás arról szól, hogy kire akarják bízni a magyarok az ország vezetését.

Szakpolitikailag, a teljesítmény oldaláról nézve ugyanis sok kellemetlen ügy van a fűvágás helyetti táblakirakás, az utak koncepciótlan lezárása vagy a felújítások koordinálatlansága terén is – mondta. Hozzátette: érik a fővárosban egy protesthangulat a főpolgármester ellenében.

Arról is beszélt: Karácsony Gergely egy pozíciót sem próbált meg újra megszerezni, hanem mindig továbblépett, főpolgármesterként is miniszterelnök-jelölti ambíciói vannak. Az a kérdés, hogy ez ellen felháborodnak-e a választói, vagy elfogadják ezt a „folyamatos trükközést” tőle – jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában