Életminőség javítás

2021.07.02. 12:51

Huszonkétezer család igényelte a kistelepüléseken a falusi csokot

Huszonkétezer család igényelte a kistelepüléseken a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) – tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

A közleményt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jegyezte, aki azt írta, hogy

a Magyar falu program intézkedéseinek köszönhetően csaknem ezer településen sikerült megállítani a népességcsökkenést.

A két éve indított falusi csokot 120 milliárd forint értékben igényelte huszonkétezer család a program keretében – jegyezte meg.

A 2019-ben indított Magyar falu program célja, hogy

„a korábbi baloldali kormányok alatt elhanyagolt, vonzerejüket teljesen elvesztett kistelepüléseken megállítsuk a negatív demográfiai és társadalmi folyamatokat”

– írta, hozzátéve: ezért a program fő pontjai a falusi életminőség javítása, valamint az otthonteremtés és az otthonfelújítás kiemelt támogatása a kistelepüléseken.

A falusi csokkal támogatott települések köre az indulás óta bővült, jelenleg 2678 kistelepülésen érhető el a juttatás, amely ingatlanvásárlásra és -bővítésre, -felújításra is igényelhető.

A kérelmező családok közül a legtöbb három vagy több gyermeket vállalt, ők kérték legnagyobb arányban a kombinált, vásárlást és felújítást is tartalmazó támogatási formát. Az összes igénylő 53 százaléka a kombinált támogatást veszi igénybe. Az átlagosan kifizetett támogatási összeg ebben a formában 7,7 millió forint – tudatta a politikus.

Gyopáros Alpár azt írta, hogy a korábban csökkenő népességszámú településeken elindult a fejlődés, az üres házak és telkek iránt kiemelkedő az érdeklődés, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem ezer településen nőtt a lakosságszám.

A falusi csokot 2022. június 30-ig biztosan lehet igényelni. A költségvetés felülről nyitott, így a keret kimerülése nem lehet akadály: aki a következő egy évben sikeres kérelmet nyújt be, megkapja a támogatást

– olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában