Egészségügy

2021.07.08. 18:36

Két új gyógyító eljárást vezet be a Korányi Pulmonológiai Intézet

Két új gyógyító eljárást vezet be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet: az egyik a légzési nehézségben szenvedők intenzív osztályos ellátásával, a másik a daganatok mikrohullámmal történő elpusztításával kapcsolatos – közölte az intézet csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a két új, fejlett gyógyító eljárást – az extrakorporális membránoxigenizációt (ECMO) és a mikrohullámú tumorabláció (MWA) – regensburgi partnerintézményük gyakorlati tapasztalataira építve tervezik bevezetni. A fejlesztésre az OKPI közel 300 millió forint európai uniós forrást nyert el.

Hozzátették: a németországi partnernél világszínvonalon zajlik a légzési elégtelenségben szenvedők intenzív osztályos ECMO-kezelése. Az intézmény emellett több éves tapasztalattal rendelkezik a tüdődaganatok, valamint a máj-, mellékvese-, csont- és egyéb lágyrész-daganatok kezelésében.

Az idén március 21-én indult, és várhatóan 2022. december 31-én záruló projekt keretében az OKPI munkatársai 11 alkalommal terveznek kiutazni a német partnerintézménybe.

A tanulmányutak célja az, hogy megismerjék a két új gyógyító eljárás szakmai, infrastrukturális eszközparkját, a terápiás lehetőségeket a gyakorlatban, valamint az ellátás során alkalmazott újszerű jó gyakorlatokat, módszereket, hogy azokat a hazai viszonyokhoz adaptálhassák.

A hazai bevezetéshez elengedhetetlen az ellátásszervezéshez kapcsolódó kérdéskörök számbavétele, a hazai bevezetést elősegítő szakmai javaslatok megismerése – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában