Ország-világ

2021.07.22. 22:37

Súlyos hiba van a brüsszeli jogállamisági jelentésben

Súlyos tévedésre hívta fel a figyelmet az Európai Bizottságnak a magyar jogállamiságról szóló jelentésében a Közbeszerzési Hatóság.

A bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól – írta a hatóság. „Az igazság ezzel szemben az, hogy a (...) törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik”

- közölték.

A hatóság tudatta: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor.

Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények – közjogi szervezetként – ajánlatkérőknek minősülhetnek. A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésük tekintetében kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Ennek hiányában az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények – támogatásból megvalósuló beszerzések esetén – a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek – írták.

Minderről a Közbeszerzési Hatóság részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta

- tudatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában