háború Ukrajnában

2021.07.22. 22:28

Szijjártó: Magyarország mindent elkövet a Donyec-medencei válság rendezéséért (videó)

Az Európa Tanács (ET) soros elnökségét betöltő Magyarország mindent elkövet azért, hogy a Donyec-medencei fegyveres konfliktus mihamarabb békésen megoldódjon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a kelet-ukrajnai front mentén lévő Sztanicja Luhanszkában, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közösen tettek látogatást.

Sztanicja Luhanszka, 2021. július 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-ukrajnai front mentén lévõ Sztanicja Luhanszkában, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közösen tettek látogatást 2021. július 22-én. MTI/KKM Sajtó

Forrás: MTI/KKM Sajtó

Fotó: KKM Sajtó

„Rendkívül szomorúnak tartom, hogy Európában a 21. században is még mindig vannak háborús konfliktusok. A Sztanicja Luhanszka-i átkelőhely egészen biztosan Európa legszomorúbb, leglehangolóbb pontjai közé tartozik. Mi az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökeként mindent elkövetünk azért, hogy segítsük ennek a konfliktusnak a békés és minél gyorsabb megoldását, és igyekszünk a magunk eszközeivel hozzájárulni a minszki megállapodások teljesüléséhez” – hangoztatta a magyar diplomácia vezetője.

Kiemelte, hogy addig is, amíg a konfliktus nem rendeződik, Magyarország igyekszik humanitárius segítséget nyújtani a térségnek.

Elmondta, hogy magyar költségvetési forrásból újították fel a Sztanicja Luhanszka-i rendelőintézetet, amelynek orvosi műszereket is adományoztak. Kiemelte, hogy a rendelőintézet mintegy tízezer környékbeli lakó orvosi ellátását biztosítja.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziójának 21 magyar tagja van. „Ezt a részvételünket és hozzájárulásunkat is fenntartjuk, továbbá az Európa Tanács ukrajnai akcióprogramjához 140 ezer eurós támogatást biztosítottunk” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a hétköznapi emberek életét megszomorító háborús helyzet mihamarabb megoldódik.

Dmitro Kuleba emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és ő maga is amellett van, hogy az Ukrajnába érkező magas szintű vendégek a saját szemükkel, a helyszínen kapjanak képet arról, milyen erőfeszítéseket tesz az ukrán vezetés a térség védelmére és a helyreállításokra, miként támogatja az itt élőket.

„Magyarország támogatja Ukrajna területi épségét, jelentős létszámmal van jelent az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójában is, Ukrajna pedig hálás ezért a támogatásért” jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a mostanihoz hasonló látogatásoknak köszönhetően tudja Kijev a Donyec-medencei és a krími ideiglenesen megszállt területek kérdését magas szinten napirenden tartani. „Ez segít nekünk abban is, hogy mozgósítsuk a nemzetközi közvéleményt a megszállt területek felszabadításának és a frontvonal mindkét oldalán lakók életkörülményeinek támogatása mellett” – tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában