május óta feszült a viszony

2021.07.14. 12:43

Újabb azeri-örmény tűzharc volt a két ország határán

Az örmény fegyveres erők egy katonája lövöldözésben meghalt – számolt be a jereváni védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az eset az örmény-azerbajdzsáni határ jeraszhi szakaszán történt.

Az azeri fegyveres erők alegységei harcálláspontjaik előre tolása érdekében mérnöki eszközökkel erődítési munkálatokat próbáltak elvégezni.

A munkálatok leállítására tett örmény katonai lépésekre válaszul az azerbajdzsáni katonák tüzet nyitottak, aminek következtében egy örmény katona meghalt – derült ki a hivatalos közleményből.

A minisztérium a dokumentumban elítélte „az azerbajdzsáni fél újabb provokációját” és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet további romlásáért Azerbajdzsán katonai-politikai vezetése viseli a felelősséget.

A tavalyi hegyi-karabahi háború nyomán az örmény Szjunik és Gegarkunik tartomány határtérségében május 12. óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy hat örmény katonát fogott el, amikor szabotázs céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de azt hangsúlyozta, hogy azok nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában