Ország-világ

2021.08.10. 11:50

Az OLAF-hoz fordult Deutsch Tamás Cseh Katalin ügyében

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, az OLAF-nál Cseh Katalin momentumos EP-képviselő ügyében európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.

Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás a közösségi oldalán kedden megosztott beadványban azt írta:

az ügyben az OLAF hatásköre megalapozott, hiszen uniós intézmény tagja, jelen esetben az Európai Parlament képviselője követett el súlyos kötelességszegést.

Az OLAF illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen a Pannónia Nyomda Kft., amelynek Cseh Katalin 2013. január 25. és 2018. január 10. között ügyvezetője volt, uniós forrásokra pályázott 2016-ban.

Felidézte: 2016 decemberében a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázaton 68 126 864 forint támogatást kapott, később ugyanez a cég 217 579 410 forintot nyert egy másik uniós pályázaton, úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

A csalás alapos gyanúja – mások szándékos megtévesztése személyes haszonszerzés vagy egy másik fél megkárosítása végett – a fenti pályázat esetében fennáll, ugyanis a Cseh Katalin által vezetett cég olyan hologramos technológia kifejlesztésére pályázott uniós forrásra, amely ekkor már rendelkezésére állt egy, a Pannónia Nyomda Kft.-hez üzletileg kapcsolódó – azzal azonos címen bejegyzett – társcégnek. Felmerül tehát az alapos gyanú, hogy valódi termékfejlesztés nem történt – fogalmazott Deutsch Tamás.

A szándékos megtévesztés gyanúja fennáll amiatt is, hogy az említett cégek névleg azért helyezték át telephelyüket a közép-magyarországi régióból más magyarországi régióba, hogy minél több uniós forráshoz juthassanak

– írta a fideszes politikus.

A beadvány szerint további összefonódások és visszaélések gyanúja merül fel egyes pályázatoknál, ugyanis a céghálózathoz tartozó cégek együttesen pályáztak úgy, hogy egyértelműen a Pannónia Nyomda Kft.-t segítsék hozzá a közbeszerzések elnyeréséhez.

Mindezek alapján Cseh Katalin és az általa vezetett vállalat megszegte a Pénzügyi Rendelet vonatkozó rendelkezéseit – értékeli a fideszes politikus.

Deutsch Tamás hozzátette: az OLAF illetékes az olyan esetekben is, amikor az uniós források nem érintettek, de az az Európai Unió hírneve is veszélybe kerül egy az intézményeinél dolgozó ember miatt. A csalás egyértelműen veszélyezteti az EU hírnevét, az súlyos reputációs következményekkel járhat – írta.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában