Elszigetelt eset

2021.08.15. 08:03

Ebolás megbetegedést jelentettek Elefántcsontparton

Ilyen utoljára 25 éve fordult elő a nyugat-afrikai országban – közölte szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az elefántcsontparti egészségügyi miniszter.

Pierre Dimba tárcavezető az állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy elszigetelt esetről van szó. A vírust egy 18 éves lány szervezetében mutatták ki, aki a szomszédos Guineából utazott be Elefántcsontpartra.

A WHO közleményében ismertette, hogy ez az első ebolás megbetegedés 1994 óta a nyugat-afrikai országban. Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint az elefántcsontparti Pasteur egészségügyi intézet mutatta ki az ebolavírust az Abidján városában kezelt pácienstől vett mintákban. A beteg Guineából érkezett közúton Abidjánba augusztus 12-én, ahol lázas tünetekkel kórházba került.

Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója roppant aggasztónak nevezte az ebolavírus megjelenését a több mint négymillió lakosú Abidjánban. Ugyanakkor szerinte bíztató, hogy az ebolavírus megfékezésével kapcsolatos tapasztalatok oroszlánrésze is az afrikai kontinensen van, amit Elefántcsontpart fel tud használni a gyorsabb járványügyi intézkedések érdekében.

Az eddig legsúlyosabb ebolajárvány 2013 decemberében Guinea erdős vidékéről indulva terjedt el Libériában és Sierra Leonéban. A járvány 2016-ban ért véget, a mintegy 28 600 igazolt fertőzöttből több mint 11 300 halt meg. A legutóbbi – négy hónapig tartó – járvány végét június 19-én jelentették be. A WHO szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a mostani ebolavírusos eset összefüggésben lehet a korábbi guineai járvánnyal, bár mindez még további vizsgálatot igényel.

Guineában mindemellett az életveszélyes marburgvírus is megjelent, amely sokban hasonlít az ebolára, és legvalószínűbb terjesztői szintén a denevérek lehetnek. A kór testnedvekkel terjed. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában