Ország-világ

2021.08.29. 14:15

Érdektelenségbe fulladt a józsefvárosi liberálisok érzékenyítő programja

Szinte csak a program szervezőit érdekelte a Józsefvárosban tartott, migránsok iránt érzékenyítő program. A program szervezői azonban szeptemberben további két időponton tesznek majd kísérletet az érdeklődés felkeltésére.

Alig húsz emberrel, mondhatni érdektelenül zajlott le a „Tanuljunk meg kerékpározni migráns nőkkel” elnevezésű esemény Józsefvárosban szombaton. A Facebookon meghirdetett eseményt a Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület és Józsefvárosi Önkormányzatához tartozó Közösségi Részvételi Iroda szervezte a Mátyás téren – írja a Magyar Nemzet.

A délután egy órára meghirdetett kezdéskor nagyjából tíz fő csoportosult kerékpárokkal a Mátyás tér sarkán egy civil szervezet kapuja előtt. Járókelők és kerékpárosok is jöttek-mentek a téren, azonban különösebb érdeklődést nem váltott ki belőlük a fél óra elteltével is alig húsz főnyire duzzadt csoport. Ráadásul láthatóan többen voltak az önkéntesek, mint a kerékpározást tanulni kívánó migráns nők.

Háromnegyed kettőhöz közeledett az idő, amikor egy fiatal nő az egyik biciklin megtett két aprócska kört a játszótér és a csoport gyülekezőhelye között, majd egy hat év körüli kisfiú gyerekbiciklin is hajtott néhány tíz métert. Nem sokkal ezután bekapcsolt villogóval érkezett egy rendőrautó és a csoport előtt parkolt le. A járőrök kiszálltak és igazoltatták a csoport tagjait.

Végül közel negyed órányi „eszmecserét” követően a társaság feloszlott, az eredetileg háromórásra hirdetett esemény pedig egyetlen órát sem élt meg.

Később a József utcán sétálva eltekert mellettem a csoport öt-hat tagja, akik között egyetlen hölgyről lehetett azt mondani, hogy most tanul biciklizni. A kezdeményezés nem volt népszerű sem a helybéliek, sem a migráns nők körében, egyedül a rendőrség figyelmét sikerült felkelteniük. Az esemény leírásában mégis akad egy kimondottan érdekes mondat: „A program a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. támogatásával valósul meg” – írják, a program támogatóinak megnevezése előtt azonban kiemelik: kerékpárokat limitált mennyiségben tudnak biztosítani, ezért akinek van sajátja, lehetőleg hozza magával.

Fontos adalék lenne, hogy egy ilyen meg(nem)valósult eseményre mekkora támogatást biztosított a kerület? Tekintettel arra, hogy Józsefváros a migráns nők kerékpározni tanításánál sokkal égetőbb mindennapi gondokkal küzd:

Pikó András polgármesterré választása óta sorra jelennek meg azok a cikkek és lakossági beszámolók a kerületről, amelyek a közterületeken uralkodó áldatlan köztisztasági állapotokat és az egyre romló közbiztonságot mutatják be, valamint Józsefváros baloldali kerületvezetésének megalakulása óta látványosan megszaporodott a kritikán aluli körülményeket előidéző hajléktalan életmód az utcákon.

A migráns nőkkel kerékpározó programra Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és 2009-2018 között Józsefváros polgármestere, hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán. A politikus úgy jellemezte az eseményt: „Pikó Andrásék egy Soros-szervezettel rendeznek «hiánypótló» programot Józsefvárosban, miközben romokban a közbiztonság, bezárták a kulturális intézményeket, a káptalanfüredi gyermekstrandot pedig kijátszották a vitorlás haveroknak, amikor minden idők legnagyobb költségvetéséből gazdálkodhatnak.” A fideszes politikus bejegyzése vegyes reakciókat váltott ki a Facebookozó magyarokból, és bár sokan bagatellizálták a baloldali városvezetés és a civilek érzékenyítő programját, a kerület köztisztaságára vonatkozó jelenségek továbbra is fennállnak. A helyszínre vezető utam során (Blaha Lujza tér ­– Népszínház utca – Auróra utca –­ Nagy Fuvaros utca) a kosz, a mindenhol eldobált hulladék, az emberi és állati vizelet és ürülék látványa és szaga, valamint a közterületen zavartalanul italozó és illuminált állapotban lévő emberek jelenléte volt jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában