Járvány

2021.08.19. 06:37

Ezrek tüntettek a kötelező védőoltás ellen a lett fővárosban

Több ezren tüntettek a lett főváros, Riga központjában szerdán a koronavírus elleni korlátozások és a kötelező védőoltás ellen.

A megmozdulás résztvevői Riga óvárosán keresztül a Szabadság emlékműhöz vonultak, ahol virágokat helyeztek el, majd az elnöki palotához mentek tüntetni. A menet élén Ainars Slesers volt gazdasági és kommunikációs miniszter haladt, aki azt mondta, hogy a gyűlés célja az erőszakmentes hatalomváltás.

Kijelentette: azoknak az embereknek, akik a kormányban ülnek, távozniuk kell, ez tiltakozásuk fő célja. Hozzátette, forradalmat és a kormány megdöntését kezdeményezték, de békés úton.

Armands Ruks, a lett rendőrség parancsnoka figyelmeztette a résztvevőket, hogy a rigai városi tanács ugyan hozzájárult két szerdai tüntetés megtartásához, de a koronavírus elleni korlátozások értelmében ezeken az eseményeken legfeljebb 50 ember gyűlhet össze. A szabály megszegőit 2000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

Ennek ellenére, mire a gyűlés megkezdődött, több ezer ember állt az elnöki rezidencia kapuja előtt. Egyes résztvevők plakátokat tartottak a kezükben, amelyekre egyebek között a kötelező védőoltások elleni, az alkotmányos szabadságjogok tiszteletben tartására felszólító jelszavakat írtak. Míg mások hangosan skandálva Egils Levits államfő és Krisjanis Karins kormányfő távozását követelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában