tragédia

2021.08.27. 11:14

Halottjai is vannak a kazah robbanóanyag-raktárban történt tűzvésznek

Nyolcvannyolc ember szorult orvosi segítségre, 28-at kórházban ápolnak, hatuk állapota súlyos.

Öt ember halt meg és mintegy kilencven megsérült a kazahsztáni lőszerraktárban csütörtök este történt tűzben és robbanásokban – közölték pénteken orosz hírügynökségek.

A korábbi hírek hatvannál több sérültről szóltak, halálos áldozatokról nem.

Az Interfax szerint mind az öt halott katona, aki tűzoltásban segédkezett, amikor a robbanások történtek. Nyolcvannyolc ember szorult orvosi segítségre, 28-at kórházban ápolnak, hatuk állapota súlyos.

Előző nap este előbb tűz keletkezett a Zsambili terület az egyik körletének raktárában, ahol a többi között az utászalakulatok robbanószereit – több mint ötszáz tonna trotilt – tárolták, majd tucatnyi robbanás történt. Mintegy hétszáz négyzetkilométeren égett az épület. A robbanás következtében két kilométeres sugárban repültek szanaszét a repeszek.

A raktár egy főútvonal közelében van, amely a dél-kazahsztáni Taraz városát köti össze az ország legnagyobb városával, Almatival.

A lángok elfojtásához lánctalpas tűzoltóautókat vetettek be. A tűzoltók segítségére a helyi katasztrófavédelmi erők egységeit is bevonták. A hatóságok lezárták a forgalom elől a térségbe vezető főutat és vasútvonalat, és megkezdték az alig egy kilométerre lévő, 250 lakosú Kajnar település evakuálását. Kiürítették emellett Bazarbaj, Us-Bulak és Zsanaturmisz településeket is.

A katonai körletben szolgáló a hadköteleseket a megye más katonai egységeihez menekítették.

Nurlan Jermekbajev kazah védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy kész lemondani a történtek miatt, de a minisztérium szerint egyelőre a robbanások következményeinek felszámolása a fontos a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában