Ország-világ

2021.08.08. 07:36

Jelenleg is aktívak a korábban antiszemita kijelentéseket tevő, baloldali politikusok

Gyurcsány Ferenc rasszista, antiszemita jelöltet támogat Szegeden a jobbikos Tóth Péter személyében, ám nem ő az egyetlen baloldali politikus, aki a múltban ilyen kijelentést tett.

Budapest, 2019. május 26. Jakab Péter, a Jobbik európai parlamenti képviselõjelöltje (b) és Gyöngyösi Márton, a párt EP-listavezetõje sajtótájékoztatót tart az Országgyûlés Irodaházában az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc rasszista, antiszemita jelöltet támogat Szegeden a Jobbikos Tóth Péter személyében.

A Jobbik politikusa korábban nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte.

Azonban nem Tóth Péter az egyetlen ma is aktív politikus, aki korábban antiszemita, rasszista módon nyilvánult meg – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A Hír TV még 2019-ben mutatta be azt a felvételt, amelyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenlegi miniszterelnökjelöltje, Jakab Péter, Pörzse Sándor zsidózó viccén nevetett egy 2010-es miskolci lakossági fórumon. A felvételen az látható, ahogy Jakab Péter a miskolci Jobbik akkori elnökeként a háttérben állva derült azon, hogy párttársa Salamon László KDNP-s politikus nevével, és vélt származásával szórakoztatta a hallgatóságot. A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenlegi miniszterelnök-jelöltje még ebben az évben egy tiszalúci lakossági fórumon a börtönviszonyokról értekezve beszélt a „kiválasztott néphez tartozó” bűnözőkről. A következőket mondta:

„Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van... nehogy már! Egy bűnözőnek joga van...”

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje 2011-ben önkormányzati képviselőként beszélt arról, hogy szerinte a romák középkori barbárok, ezért középkori módszerek is megengedhetők velük szemben (5:11-tól látható a felvételen).

Két évvel később pedig egy miskolci lakossági fórumon a romák értelmi képességein és a felzárkóztató programokon gúnyolódott. Többek között arról is beszélt, hogy a cigányok zöme lop, a szobába piszkít, és " target="_blank" rel="noopener noreferrer">nem akar dolgozni. Még ebben az évben egy trianoni megemlékezésen a felszólalásában élősködőknek és rombolóknak nevezte a romákat, majd elmondta, hogy pártjával pokollá fogják tenni az életüket.

A 2020-as borsodi időközi választáson Jakab Péter a baloldali összefogással karöltve az antiszemitizmusáról elhíresült Bíró Lászlót indította. Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon:

a tarcali szállodák izraeli vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte, egy másik alkalommal pedig judapestnek nevezte Budapestet.

Később egy olyan – a Kuruc.info-n megjelent – írást osztott meg a profilján, amelyben a szerző nyíltan dicsérte Hitlert és a Harmadik Birodalmat. A Jobbik a 2022-es országgyűlési választáson is Bíró Lászlót tervezi majd indítani.

Jakab Péter februári karambolozásánál a sofőrje az a Hajnády Kristóf volt, aki 2014-ben még füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva pedig a Facebook oldalán tett közzé képet.

Hajnády Kristóf a győzelem jelét mutatta Auschwitzban

Botrányai ellenére Hajnády még mindig a Jobbik Heves megyei első számú választókerületének az elnöke.

A Jobbik Európai Parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton sem mentes az antiszemita botrányoktól. A politikus 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokauszt áldozatok számát, illetve az „izraeli térhódítással kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte a zsidók nemkívánatosak Magyarországon, az év végéhez közeledve pedig a magyar országgyűlésben részletezte, hogy szerinte ajánlatos lenne listázni a zsidó származású képviselőket. Az eset kapcsán Budapest jelenlegi főpolgármestere is kifejtette a véleményét. Karácsony Gergely a Hír TV műsorában elmondta, hogy szerinte zsidó képviselőket listázni nem nácizmus.

Ám nem csak a Jobbikban ülnek korábban antiszemita kijelentést tevő politikusok.

László Imre, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló újbudai polgármester egy tavalyi önkormányzati ülésen Adolf Hitlert méltatta. László szerint Hitler megérdemelten lett az év embere 1938-ban. A politikus később ismét hasonló botrányba keveredett: a náci háborús bűnössel, Josef Mengelevel keverte össze a faji megkülönböztetés ellen küzdő Nelson Mandelát.

Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere tavaly decemberben pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy többórás online testületi vitán „rohadt, szemét zsidónak” nevezett egy helyi ingatlan iránt érdeklődő befektetőt. A kijelentései miatt még a saját szövetségesei és a Mazsihisz is elhatárolódtak tőle.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltje (b) és Gyöngyösi Márton, a párt EP-listavezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában