Ország-világ

2021.08.29. 18:12

Kabulban mértek légi csapást az amerikaiak az Iszlám Államra

Tálib illetékesek szerint a fővárosban végrehajtott amerikai katonai csapás öngyilkos merénylő gépkocsija ellen irányult, aki támadást akart intézni a kabuli nemzetközi repülőtér ellen az amerikai katonai kivonulás közepette.

Fotós: AAMIR QURESHI

Az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre Kabulban az Iszlám Állam helyi szervezete ellen – jelentette a Reuters. Az afgán fővárosban szemtanúk arról számoltak be, hogy a kabuli repülőtér közelében robbanás hallatszott, amelyet valószínűleg egy házba csapódó rakéta okozott – írta az MTI. Korábban a közösségi médiában is ilyen felvétel jelent meg, de az nem egyértelmű, hogy a két támadásnak köze van-e egymáshoz.

Hírügynökségi információk szerint az amerikaiak egy járművet vettek célba, amelyen vélhetően öngyilkos merénylők tartottak a kabuli repülőtérre.

Szombaton Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen, ahonnét fokozatosan megkezdték az utolsó amerikai katonák kivonását is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap arról adott tájékoztatást,

hogy még 300 ember vár evakuálásra Afganisztánból.

A tervek szerint az amerikaiak a menetrendnek megfelelően augusztus 31-ig végleg elhagyják az országot – írja a Magyar Nemzet.

Pénteken az Egyesült Államok már egy megtorló csapást mért az Iszlám Állam helyi szervezetére Kelet-Afganisztnában, megtorlásként a csütörtöki merényletért, amely 180 életet, köztük 13 amerikai katonáét követelte A támadásban állítólag két dzsihadista életét veszítette. Helyszíni beszámolók viszont megkérdőjelezik az állítás hitelességét, ugyanis egy férfi, egy nő és gyermek holttestére találtak. Szakértők is arra emlékeztettek: az, hogy nem nevezték meg a célpontokat, arra utal, hogy nem fontos dzsihadistákat öltek meg.

Ez a légicsapás nem az utolsó volt. Tovább nyomozunk mindenki ellen, aki érintett volt ebben a gyűlöletes merényletben és megfizetnek a tettükért

- mondta akkor az elnök.

Az elmúlt évtizedben ez volt a leghalálosabb nap az amerikai hadseregben, így nem csoda, hogy a támadás óriási indulatokat kavart.

„Ti demokraták, akik csaltatok a választásokon, vagy akár jogszerűen rá szavaztatok: éppen megöltétek a fiamat. Ezzel a demens szarházival, aki azt sem tudja, hogy a Fehér Házban van, és azt hiszi, még mindig szenátor!”

– fakadt ki indulatosan egy konzervatív rádió műsorába betelefonálva Kathy McCollum, egy amerikai katona édesanyja, akinek a fia életét veszítette a múlt csütörtöki kabuli terrortámadásban. Elmondása szerint a húszesztendős fia és felesége szeptemberre várták gyermeküket. A beszélgetés során még figyelmeztetett: Joe Bidennek távoznia kell a hatalomból, és Donald Trump elnöksége alatt sosem történt volna ilyen.

Gorka Sebestyén, Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, jelenleg konzervatív műsorvezető egyenesen úgy vélte: ez volt a legrosszabb nap az amerikai stratégiai érdekek szempontjából az 1941-es Pearl Harbor óta.

Sajtóinformációk szerint Joe Biden haragosan és felkavarva, de nem meglepetten fogadta a híreket, és végig higgadtan viselkedett. Forrásaik szerint a titkosszolgálat már előre figyelmeztetett a merénylet veszélyére, „időzített bomba volt”, hogy mikor következik be.

Joe Bidennek egyébként nem ismeretlen a veszteség: fia, Beau Biden Irakban szolgált, mielőtt 2015-ben agytumorban meghalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában