Ország-világ

2021.08.10. 11:55

Megszorításokat hozna a baloldal a magyarok szerint

Az augusztus elején végzett adatfelvételben a Real-PR 93. több szempontból is megvizsgálta, hogy a választók milyen változásokra számítanának a gazdaság területén, ha a baloldal kerülne hatalomra. A magyarok 58 százaléka a rezsiköltségek növekedését, 53 százalékuk a munkavállalókat és a vállalkozókat terhelő adók emelkedését valószínűsítik.

Tízből hat magyar szerint nem nőne az életszínvonal (63 százalék), illetve az ÁFA sem csökkenne (60 százalék). – derül ki a Real-PR 93. közleményéből. Azaz, minden kérdésben pesszimistán vélekedik a jövőről döntő többség, amennyiben a baloldal jutna a kormányrúdhoz.

Sokan a megélhetésük, életszínvonaluk várható alakulása alapján döntenek a szavazatukról. Ha a jövő évi választás alapvetően ezen fog múlni, igen nehéz az ellenzék helyzete, ugyanis baloldali kormányváltás esetén minden tekintetben pesszimista a magyarok többsége a gazdaságot érintő kérdésekben. Az 58 százaléknyi negatív véleménnyel szemben mindössze a társadalom kevesebb mint egyharmada (29 százalék) gondolja úgy, hogy nem növekednének a rezsiköltségek.

Emellett a választópolgárok harmada (32 százalék) nem számítana a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adók emelkedésére, ha a baloldali koalíció kormányozna. Kormányváltás esetén az életszínvonal alakulása és az ÁFA mértéke kapcsán csupán 23-26 százaléknyian optimisták, tíz emberből hat (60-63 százalék) viszont nem remél adócsökkentést, életszínvonal javulást.

Minden tekintetben pesszimistábbak a vidékiek, mint a budapestiek. Ez leginkább a dolgozókat és a vállalkozásokat terhelő adók vonatkozásában mutatkozik meg: a vidéken élők 55 százaléka, a fővárosiak 43 százaléka számít ebben a témakörben negatív változásra a baloldaltól. Tízből hat (64 százalék) vidéki nem számít javulásra az életszínvonal területén, ráadásul mindössze kicsit több mint ötödük (23 százalék) vélekedik pozitívan a kérdésről. A fővárosban 57 százaléknyi pesszimista lakossal szemben mindössze 25 százalék optimista áll az életszínvonal kérdésében. A rezsiköltségek és az ÁFA mértékének várható alakulását illetően lakóhelytől alapvetően függetlenek a kedvezőtlen vélemények, még a budapestiek jelentős többsége (55-57 százalék) is fel van készülve, hogy egy kormányváltás esetén megdrágulna az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában